El malestar provocat a l'independentisme per la reforma del Codi Penal i pels crònics incompliments en infraestructures i inversions de l'Estat s'ha convertit en l'eix del discurs del secretari general de Junts, Jordi Turull, davant del consell nacional del partit reunit aquest dissabte al Prat de Llobregat. No obstant, l'objectiu de les crítiques de Turull més enllà d'aquesta situació "crònica" s'ha situat en la falta de resposta del Govern de Pere Aragonès i d'ERC. "El fet de tenir un Estat en contra, els catalans ja hi arribem molt entrenats, perquè ve de molt lluny. El que no estàvem acostumats els catalans és a haver de fer front a aquest cúmul de despropòsits i maltracte de l'Estat amb un nivell d'aplanament i actitud contemplativa per part del propi govern català", ha denunciat.

A les portes de les eleccions municipals, Junts intenta deixar enrere els conflictes interns i polèmiques que fins ara li han impedit centrar l'estratègia en el seu nou paper d'oposició. Amb el lema La força de la gent presidint l'acte, Turull ha emplaçat el seu partit defensar les seves pròpies propostes i ha denunciar "tot allò que no funciona". Ell mateix ha reiterat les crítiques contra l'espoli fiscal que es manté intacte -"cada dia 55 milions d'euros se'n van a l'Estat i no tornen"-; els retards al Corredor Mediterrani -"hauran trigat menys els romans a fer la Via Augusta que l'Estat espanyol a fer el corredor mediterrani"- o contra el repartiment dels fons NextGeneration -"Catalunya està rebent la meitat dels diners que li correspondrien dels NextGeneration en funció seu PIB i població"-. Però la crítica més contundent ha estat contra la reforma del Codi Penal, que ha descrit com "un reguitzell de subjectivitat que és una autèntica catifa vermella a l'arbitrarietat de la cúpula judicial".

Crítiques a ERC

"Ens deixa perplexos que algú des d'aquí encara tingui la gosadia de demanar-nos que ho celebrem i aplaudim. Però és que es pensen que ens hem begut l'enteniment? Nosaltres, JxCat, no volem cap activista independentista ni una sola nit a la presó per manifestar-se, reunir-se o per fer un tuit. Ni una nit. I sí, senyor Pedro Sanchez, també volem que torni Carles Puigdemont, però en llibertat i per la llibertat de Catalunya, I és així com tornarà", ha subratllat, en resposta a les declaracions de líders socialistes, entre els quals Salvador Illa, que han deixat clar que els fets de l'1-O continuaran sent considerats delicte amb la reforma del Codi Penal.

A partir d'aquí, Turull ha carregat contra el Govern de Pere Aragonès, que Junts va abandonar fa un mes i mig argumentant els incompliments en el pacte de legislatura. Ha criticat el Govern per no combatre l'espoli fiscal i ERC per no utilitzar la seva força al Congrés "per donar un cop puny sobre taula davant encariment de l'energia, o la manca real d'inversions, o el lamentable funcionament rodalies".

Contactes amb forces independentistes

"És inaudit que davant l'espionatge de Pegasus, Europa posi més el crit al cel que el Govern català que diu que no ha d'haver-hi soroll. És inaudit que, en comptes d'internacionalitzar el conflicte amb Estat, s'estigui espanyolitzant cada vegada més i és també inaudit que hi hagi nous consellers del Govern que es dediquin més a parlar de Junts que a plantar cara a aquest Estat que afecta a tants catalans. És un autèntic desproposit", ha reblat.

Davant d'aquesta situació, Turull ha explicat que el seu partit intensificarà els contactes amb les forces independentistes per tornar a construir un espai estratègic comú, i un nou full de ruta per passar de la resistència a l'acció per culminar l'1-O.

El secretari general, que va aconseguir desactivar la moció que membres del partit preparaven per demanar en aquest consell que Francesc de Dalmases renunciï al seu escó per l'afer del tracte inadequat a una periodista de TV3, no ha fet cap referència a les polèmiques internes, però sí ha recordat que aquesta setmana hi haurà una vista clau a Luxemburg sobre la immunitat de Puigdemont; que el mes de febrer comença el judici a la seva presidenta, Laura Borràs, per una acusació de fraccionament de contractes, i que l'Audiència ha encausat una peça clau en l'estratègia de defensa com l'advocat Gonzalo Boye, en un judici per blanqueig de capitals.

Revés al sector Borràs

El consell ha aprovat la celebració d'una reunió extraordinària d'aquest òrgan a finals de desembre o la primera quinzena de gener per abordar la situació després de la sortida de Junts del Govern. La convocatòria ha estat impulsada per membres del partit que eren contraris a abandonar l'executiu i la proposta s'ha aprovat per més del 80% dels vots malgrat no comptar amb el suport del sector afí a Laura Borràs. També s'ha ratificat amb un 85% dels vots un acord de col·laboració amb la JNC que converteix aquesta organització en la branca jovenil de Junts. També en aquest punt el sector laurista s'ha posicionat en contra.