El president de l'Argentina, Javier Milei ha reiterat en els últims tres dies que no demanarà disculpes per haver acusat de "corrupta" la dona del seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, i la decisió de retirar l'ambaixadora espanyola de l'Argentina tampoc no l'ha fet canviar d'opinió aquest dimarts. El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, que ha estat l'encarregat d'anunciar aquesta nova acció enmig de la crisi diplomàtica, ha assegurat que l'executiu té una "àmplia gamma" de mesures per respondre contra el que considera un atac contra la democràcia i el mateix estat espanyol. "En tres dies de crisi hem adoptat tres mesures: el primer dia  vam cridar a consultes, el segon dia vaig convocar l'ambaixador i avui hem retirat definitivament la nostra ambaixadora de l'Argentina", ha apuntat. Tanmateix, el mandatari argentí no baixa del ruc, fet que porta a preguntar-se: què més pot fer el govern de Sánchez per respondre Milei?

Expulsar l'ambaixador argentí o trencar relacions

Seguint els manuals de la diplomàcia tradicional, i tenint en compte el nivell de crisi assolit en les relacions entre ambdós països, les dues opcions que té Sánchez si vol respondre a Milei una vegada més són l'expulsió de l'ambaixador argentí d'Espanya, o la ruptura de les relacions diplomàtiques, que implicaria el tancament de l'ambaixada. Aquest últim seria un pas molt dràstic, i un expert en diplomàcia apunta a Europa Press que en el cas de la disputa amb Milei seria "irracional" prendre aquesta decisió. De fet, cal remuntar-se 44 anys enrere, el 1980, per trobar l'últim precedent. Llavors, Espanya va trencar relacions amb Guatemala perquè les forces de seguretat d'aquest país havien assaltat l'ambaixada espanyola, on hi havia refugiats desenes de campesins, i van assassinar 37 persones, incloent-hi el cònsol. Sense arribar a aquest extrem, l'expulsió de l'ambaixador argentí, Roberto Bosch, apareix com una acció més lleu. 

L'ordre de les mesures diplomàtiques

Davant una situació de crisi entre dos estats, la diplomàcia tradicional preveu un seguit de mesures de menor a major intensitat que condueixen en el trencament de les relacions. Malgrat que la disciplina estableix un ordre, no sempre se segueix de forma exacta, com ha estat el cas de la resposta espanyola. Quan s'inicia la crisi, la primera mesura possible és emetre un comunicat per expressar el malestar davant una acció. Tant l'Argentina com Espanya el van fer servir per traslladar les seves posicions respecte a la polèmica provocada pel ministre de Transports, Óscar Puente, que va insinuar que el president argentí consumia drogues.

El següent pas previst és la convocatòria de l'ambaixador del país amb qui es té la disputa al Ministeri d'Exteriors. Albares ho va fer aquest dilluns, però després d'haver cridat a consultes l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires, María Jesús Alonso, un gest que és molt més contundent i se situa en el quart esglaó de l'escalada diplomàtica. Abans, també hi cap la possibilitat d'expulsar diplomàtics de rang més baix a l'ambaixador com a gest de disconformitat, una acció que l'executiu espanyol no ha dut a terme. Després de la crida a consultes, el següent pas previst és l'expulsió de l'ambaixador de l'altre país, una mesura que Albares tampoc ha pres, i en canvi, ha retirat de forma permanent l'ambaixadora espanyola, fet que suposa un pas més elevat en l'augment del conflicte. Abans del trencament definitiu de les relacions també és possible suspendre temporalment l'activitat de l'ambaixada. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!