Acte accidentat del president Carles Puigdemont a Ginebra. Diversos assistents unionistes han intentat boicotejar l'acte que ha protagonitzat el líder de JxCat al Graduate Institute Generva, on ha fet una conferència sobre el procés independentista. L'inici de l'acte ha transcorregut amb normalitat, però durant el torn de preguntes alguns dels participants han començat a cridar i a intervenir quan no els tocava, tallant el president i impedint-li contestar les preguntes.

"Està prohibit votar? D'acord, és per això que volem marxar i fer una República", ha esclatat Puigdemont després de ser increpat reiteradament per part dels assistents que li deien que la Constitució no permet fer un referèndum.

ACN

Ha començat a haver-hi tensió poc després que s'obrís el torn de preguntes amb una pregunta molt crítica amb la immersió lingüística, que assegurava que a Catalunya no s'ensenya el castellà. Puigdemont ha contestat que això són fake news i ha recordat que les proves PISA demostren que els alumnes catalans tenen el mateix nivell de català que de castellà i que, de fet, tenen un nivell més alt que alguns dels alumnes de comunitats monolingües. 

A partir d'aquí, l'ambient s'ha anat escalfant amb altres intervencions crítiques amb el procés, com ara quan s'ha tret el tema de Tabàrnia o quan s'ha parlat de si hauria de votar tot Espanya o només els catalans. Després d'això s'han sentit crits a favor i en contra de la independència de Catalunya durant tota la resta del debat.

"En una Catalunya independent ningú no anirà a la presó per defensar les seves idees”

Tot i les increpacions, el president ha plantat cara als unionistes i ha defensat que la unitat d'Espanya és tan "legítima i democràtica" com defensar la independència, i ha dit que el que cal és votar. "Podem posar-nos d'acord que aquestes diferències es resolguin a través d'una votació? Sí o no? Si és que sí, què fan els polítics a la presó, encara? Per què el Govern és a l'exili?", ha clamat.

A més, preguntat sobre Tabàrnia i sobre el fet que una part de la població catalana no vulgui la independència, Puigdemont ha assegurat que una República Catalana mai no respondria amb la mateixa moneda. "En una Catalunya independent ningú no anirà a la presó per defensar les seves idees”, ha defensat.

"Això és Espanya"

Alguns catalans que eren a l'acte també han volgut plantar cara als atacs d'alguns unionistes. "Això és Espanya?", ha cridat un assistent després de múltiples crits unionistes. També s'han pogut sentir xiulades i aplaudiments d'alguns partidaris de la independència quan Puigdemont es defensava.

La moderadora, Imogen Foulkes, corresponsal de la BBC, finalment ha hagut d'intervenir per demanar als unionistes que mantinguessin l'ordre i respectessin els torns de paraula. "Deixi'n de cridar!", ha exclamat. Tot i els avisos, però, la tensió no ha baixat i Foulkes ha acabat aturant el debat.

El model suís com a exemple

Puigdemont ha participat aquest dimecres en un acte al Graduate Institute de Geneva titulat Encara és important la independència al segle XXI a Europa? Abans de la polèmica, el president havia fet un discurs inicial i havia contestat a les preguntes de la corresponsal de la BBC. En aquest torn, Puigdemont ha apel·lat a Europa i a Espanya a aprendre alguna cosa del model suís i de la seva democràcia

El president també ha defensat el dret a l'autodeterminació i ha criticat la Unió Europea per no protegir-lo. "Per Brussel·les és més important parlar de democràcia que protegir-la", ha defensat. El líder de JxCat ha defensat que la seva proposta no és nacionalista sinó defensar una República Catalana per "passar de segle" i "cambiar d’època". "És impossible canviar Espanya cap a un estat plurinacional", ha criticat.

A més, preguntat pels símbols independentistes i per quina importància tenen per a ell, Puigdemont ha defensat que la independència no és incompatible amb els símbols tradicionals, i ha assegurat que per ell n'hi hauria prou amb un passaport que posés "Europa" i no "Catalunya". 

Amb aquest acte el president ha tancat quatre dies de viatge a Suïssa, i ara volarà cap a Finlàndia, on ha estat convidat per un grup de diputats. Puigdemont visitarà el Parlament finlandès, es reunirà a porta tancada amb alguns diputats, farà una conferència a la universitat i es reunirà amb un think tank.