L'exconsellera d'Afers Exteriors, Victòria Alsina (Junts), ha acusat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'utilitzar un "doble llenguatge" amb els jueus i perdre's en una "dissociació constant entre paraules i fets". Alsina ha criticat que en el discurs de la festa de la Hanukkà (de les llums) a la plaça Sant Jaume aquest dimecres, Aragonès va dir als jueus que Catalunya "és casa vostra", quan després veta l'obertura d'una delegació del Govern a Tel-Aviv o ERC vota al Parlament que Israel com a país "practica l'apartheid". "El president Pere Aragonès no pot afirmar que Israel practica l’apartheid, tancar les portes a la delegació de Catalunya a Tel-Aviv i fer el discurs que va fer ahir a la Hanukkà. Dissociació constant entre paraules i fets. Lesiona els nostres interessos", ha afegit l'exconsellera.

Ahir, dimecres, Aragonès va assistir a la plaça Sant Jaume a l'encesa de la tercera espelma de la Hanukkà, i després, en una intervenció va manifestar que “cal posar llum davant la incertesa i les angoixes, i que siguem capaços de trobar camins de diàleg, pau, llibertat i justícia”. “Catalunya és casa vostra, formeu part indestriable de la nostra nació i, per tant, que per molts més anys i per molts més segles puguem seguir caminant plegats”, va afegir.

La Hanukkà commemora la victòria dels jueus de Judes Macabeu davant dels grecs el 163 abans de Crist, cosa que va tornar la independència a Judea i va propiciar la purificació del temple de Jerusalem. Al principi, la Hanukkà recordava la victòria militar davant l'Imperi grec, però amb el pas dels segles van reformular-la per convertir-la en una festa de les llums, que ha tingut projecció mundial. Quan els macabeus van arribar al denominat segon temple, situat a l'actual esplanada de les mesquites de Jerusalem i que van destruir els romans l'any 70, que havia estat hel·lenitzat, s'hi van trobar només una mica d'oli per alimentar la flama eterna. Però es va produir el miracle i va estar encesa 8 dies. 

Per recordar aquells fets, es va crear l'actual festa de la Hanukkà amb un canelobre especial de 9 braços, que es diferencia de la menorà, de 7 braços. Aquest canelobre de 9 braços rep el nom de hanukkià, i la tradició marca que s'ha d'encendre una espelma cada dia per recordar els 8 dies de flama. La celebració de la Hanukkà és mòbil en el calendari gregorià que s'utilitza a Occident, perquè el calendari jueu és solar i lunar. La festa comença el 25 del mes de Kislev, tercer mes del calendari jueu, i correspon en el gregorià a finals de novembre o principis de desembre. Per tant, sempre cau en el període prenadalenc.