L'exconsellera d'Exteriors Victòria Alsina ha lamentat aquest diumenge en un acte de Junts a Nou Barris, centrat en les dones, que hi ha un "feminisme que impera que és un pèl dogmàtic" i ha precisat que aquest model està vinculat "a l'esquerra populista". Alsina ha apostat per un model més transversal.

Les paraules d'Alsina han irritat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que s'ha sentit directament interpel·lada i ha reaccionat amb duresa contra l'exconsellera, mentre li demanava obertament que s'apartés i l'acusava de tenir d'una "supèrbia colossal". Verge també ha acusat Alsina de voler "donar lliçons de feminisme al moviment". "Qui no sàpiga aportar per accelerar la transformació feminista del país que s'aparti", ha insistit. Segons la consellera, Junts "aposta per inventar la roda" mentre que ERC ha posat en marxa el Departament d'Igualtat i Feminismes "per posar les polítiques feministes al centre".

Alsina ha defensat la importància de l'acte d'aquest diumenge per poder concentrar "missatges transversals a totes les nostres polítiques", perquè "parlar dels drets de les dones és parlar dels drets humans i de la igualtat d'oportunitats". Per a l'exconsellera d'Acció Exterior, vivim uns temps "desconcertants" en què "han ressorgit discursos negacionistes vinculats a l'extrema dreta, que és un pas enrere en la defensa dels drets humans". I, d'altra banda, ha lamentat que hi ha un "feminisme que impera que és un pèl dogmàtic vinculat a l'esquerra populista": "No ens hi sentim còmodes, el feminisme que defensem ha de captar tota la diversitat, fent una lluita que sigui de tots, ens cal tota la societat". En paral·lel, Alsina ha condemnat les dades que encara hi ha pel que fa a les agressions a dones i sobre l'escàs compliment que el 40% dels consells de direcció de les empreses estiguin formats per dones.

Victòria Alsina campanya Junts ACN
Victòria Alsina campanya Junts ACN

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

L'alcaldable de Junts, Xavier Trias, ha presentat conjuntament amb totes les dones que formen part de la seva llista les línies mestres del programa per construir una ciutat "igualitària" sostinguda en quatre pilars: "La igualtat formal, la de tracte, la d'oportunitats i la d'equitat de gènere". En aquest sentit, Trias ha volgut denunciar les dades que palesen que Barcelona encara no és una ciutat "lliure de violències masclistes, que potencia el talent femení i la presència de les dones" i, per això, ha postulat una visió de ciutat "feminista que no ho sigui només de discurs". "Hi ha qui s'omple la boca en dir que són els paladins de segons quines coses, però no les fan. Nosaltres ho diem i ho farem", ha etzibat en referència a l'alcaldessa Ada Colau.

Des dels jardins de Can Xiringoi, al districte de Nou Barris, l'exalcalde de Barcelona ha fet bandera d'una Barcelona "de totes i tots" i de la construcció d'una ciutat on "dones i homes gaudim de les mateixes oportunitats". "Barcelona té nom de dona, és una ciutat de dones i han de poder viure i progressar amb plena llibertat i igualtat", ha proclamat. En concret, Xavier Trias planteja "posar les dones al centre de les polítiques públiques" i que la ciutat "s'adapti a les necessitats" de les dones. I per això ha dit que si guanya farà els pressupostos amb "perspectiva de gènere".