Els presos polítics van tornar ahir a la presó. Després que la jutgessa de vigilància penitenciària decidís suspendre'ls el tercer grau arran del recurs de la FiscaliaJordi CuixartOriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva i Quim Forn van entrar aquest dimarts de nou a Lledoners.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart ha publicat aquesta tarda al seu compte de Twitter un vídeo inèdit de la tornada al centre penitenciari. En ell s'hi veuen imatges de la seva sortida amb el tercer grau ara fa 12 dies, però immediatament ens torna a la situació actual dels presos. "Se t'ha fet curt? Això és el que duren els drets fonamentals a l'estat espanyol", s'hi pot llegir. 

En el vídeo també s'hi recull una conversa, fins ara inèdita, entre Cuixart i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. Tots dos són al mateix cotxe i van de camí a la presó de Lledoners on Cuixart va tornar ahir al vespre. "Serà una mica dur, sí, però ja hem estat en situacions pitjors", diu Cuixart. "Més dur va ser Soto i ens en vam sortir", defensa Cuixart fent referència a l'empresonament al centre penitenciari madrileny de Soto del Real.

Cuixart ha acompanyat aquest vídeo amb una frase del dramaturg Bertolt Brecht, i un petit apunt personal: "Hi ha jutges [i fiscals] que són absolutament incorruptibles: ningú no els pot induir a fer justícia".   

El vídeo acaba amb imatges de la concentració de suport a les portes de la presó de Lledoners. "No és justícia, és venjança. Cap fiscal, cap jutge, cap cel·la aturarà la nostra lluita pels drets i llibertats", es pot llegir al final.

La Fiscalia demana que tampoc puguin sortir a treballar

De les imatges que ara publica Jordi Cuixart no ha passat ni un dia, però la Fiscalia ja s'ha tornat a posar en marxa per demanar al Tribunal Suprem que suspengui les sortides laborals concedides als "líders independentistes condemnats pel procés en virtut de l'article 100.2" del reglament penitenciari.

Aquest matí ha presentat una sol·licitud en què demana que s'efectuï de manera "immediata" l'anul·lació del permís a tots els "condemnats per sedició en el procés independentista". Els fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno, del Tribunal Suprem, són els qui han exigit aquesta suspensió. Tots dos ja van exercir com a part de l'acusació en el judici als líders catalans.