La visita del secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, al Parlament de Catalunya va aixecar polseguera entre alguns partits estatals quan es va donar a conèixer, i també en el dia de la seva arribada a Barcelona, per bé que les crítiques respecte de la seva figura han estat de diversa índole entre les diverses formacions polítiques que han opinat al respecte. Han reivindicat que Otegi no sigui vist com "un home de pau", per bé que ha complert la condemna.
Entre els socialistes han reprovat les formes de la rebuda. El president del Congrés dels Diputats, secretari d'Acció Política i Ciutadania de PSOE i cap de llista per Biscaia, Patxi López, ha expressat el seu desacord amb l'assistència d'Otegi a una institució oficial com el Parlament. Després de recordar que l'esquerra abertzale "aplaudia, fins fa poc, els que mataven", ha destacat que Otegi ha complert "la seva condemna, està al carrer i pot anar on vulgui", però rebutja que se li posin "catifes" quan visita els llocs.
"A mi aquesta desfilada, com si fos el gran home de pau del País Basc, com algú va parlar d'ell, no m'agrada en absolut. No m'agrada quan es blanquegen algunes formacions que, fins fa ben poc, el que feien era aplaudir els que ens mataven", ha apuntat López, que ha acabat afegint que "en aquest país es gira full ràpid". López va ser lehendakari durant el període de pacificació a Euskadi.
Més crític ha estat el Partit Popular (PP), que ha mostrat un rebuig contundent cap al dirigent abertzale. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha subratllat aquest dimecres que Otegi "no és un senyor enxampat en una herriko taberna imprimint pasquins, és un terrorista, i que hagi complert la seva condemna no el fa innocent", ha indicat, emplaçant-lo a demanar perdó a les víctimes, i dir als seus col·legues etarres "que deixin les armes", ha afirmat Casado.
El portaveu també s'ha mostrat indignat que hi hagi partits que veuen Otegi "com un home de pau", i també que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, hagués dit fa unes setmanes que era un "demòcrata" i que hi havia "presos polítics" a Espanya, quan Casado afirma que en cap cas és així en un Estat de Dret.
Podemos i el perdó
El secretari d'organització de Podemos i líder de la formació a Aragó, Pablo Echenique, no s'ha mostrat tan taxatiu en les crítiques. El podemista ha afirmat que respectava que Otegi visités aquest dimecres la institució com a "representant d'un partit polític legal", però ha recordat que encara no s'ha disculpat amb les víctimes dels atemptats per haver donat suport a la banda terrorista ETA.
"Això precisament és la democràcia, poder parlar amb les persones amb les quals un hi està en desacord", ha defensat Echenique. A parer seu, hi discrepa políticament en temes com l'independentisme, però el diàleg seria necessari a l'Estat. "Crec que això és sa, que és bo per construir un clima de convivència i de concòrdia i des de l'enorme distància no cal oposar-se al fet que un representant d'un partit polític legal parli amb representants d'altres partits polítics legals", ha conclòs.