Després de la convenció estatal, Pablo Casado ha optat per quedar-se definitivament en les posicions més ultres. Ahir, a la plaça de bous de València, no només va prometre portar el president Carles Puigdemont a Espanya, sinó també recentralitzar la competència de presons de Catalunya i el País Basc o derogar moltes de les lleis aprovades pel govern espanyol, com la de memòria democràtica. Davant d’això, l’extrema dreta de Vox s’ha mostrat relativament satisfeta. I li ha fet un oferiment per a redoblar l’aposta: el seu suport a canvi de desmantellar l’estat de les autonomies.

En roda de premsa aquest dilluns, el portaveu ultra i eurodiputat Jorge Buxadé ha assegurat que Pablo Casado podrà comptar amb els seus vots si és per a “desarborar” l’estat de les autonomies, recuperant per exemple les competències de presons i moltes altres, o per a derogar lleis estatals del PSOE i Unidas Podemos i també autonòmiques, com la llei LGTBI de Madrid o la llei de memòria andalusa. En aquest sentit, l’extrema dreta ha assegurat que tot allò que “s’acosti als postulats de Vox” és i serà “benvingut”.

No obstant això, el portaveu de Vox ha reclamat al líder del PP “menys discursos i més política”. Buxadé també ha volgut recordar-li que “per a ser president no necessita el suport dels compromissaris del PP, sinó de milions d’espanyols”. I ha reblat en aquesta línia: “Hi ha milions d’espanyols que van decidir no viure agenollats i no votar tapant-se el nas”. El PP, ha afirmat, no por dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat.

Per tot això, el portaveu de la formació d’extrema dreta ha insistit als populars que no s’avancin tants escenaris. Primer “veurem quin és el partit més votat a les pròximes eleccions generals”, perquè “potser és Vox i és Abascal qui ha de conformar govern”. I ha conclòs: “Això no s’arregla amb dos o tres discursos en una plaça de bous. Això s’arregla amb política real, volent canviar Espanya de debò”.

Casado torna a la duresa

El Partit Popular és “el partit que va aturar el pla Ibarretxe i el pla Puigdemont”. I així continuarà sent. En aquests termes va expressar-se el líder del PP, Pablo Casado, des de la plaça de bous de València, on va tancar la convenció estatal dels populars. No només això, sinó que va garantir que mantindrà la mà dura contra l’independentisme. I fins i tot va comprometre’s a “portar Puigdemont al Tribunal Suprem encara que haguem de viatjar fins a l’últim país d'Europa”. Casado va recuperar ahir el discurs més dur i va fer un pas més enllà, apel·lant a un "constitucionalisme militant", a diferència de l'actual Constitució espanyola, que no reclama militància. El viatge al centre va ser un miratge. Torna la competició amb Vox (i amb Ayuso).