Vuit diputats danesos han escrit una carta oberta al govern espanyol per denunciar l'empresonament dels líders polítics catalans i l'actuació de l'estat espanyol que, lluny de reconduir la situació, "només augmentarà i aprofundirà la crisis entre Espanya i Catalunya".

El text explica que la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya, ara en llibertat sota fiança mentre no es resòl l'ordre d'extradició dictada per les autoritats espanyoles ha donat "una dimensió europea" al conflicte perquè "sistemes judicials de diversos països europeus s'estan enfrontant a judicis relacionats amb l'extradició". La carta afirma que Europa ha de garantir "que cap dels politics encausats s'enfrontarà a persecucions polítiques si són extradits a Espanya". "La crisis a Catalunya ha passat d'una crisi regional a un desafiament que amenaça els drets i principis democràtics d'Europa, diu el text. 

Segons la missiva l'empresonament continuat de líders polítics i socials "és desproporcionat" i és preocupant "la judicialització" del procés "en lloc de buscar solucions polítiques per resoldre-ho".

carta diputats danesos

Els vuit diputats de Dinamarca s aposten per la serenitat i per trobar una sortida constructiva "de comú acord entre les dues parts (...) si cal amb l'ajuda i la mediació d'altres països europeus". 

En la carta també diuen que com a membres del Parlament danès elegits democràticament estan consternats de veure "l'escalada política" de la crisis catalana i que només "el diàleg i el respecte mutu basat en el fonamental respecte als Drets Humans poden oferir una sortida política al conflicte". 

El text el signen cinc diputats de The Red-Green Alliance, un del Republic Party de les illes Feroe, un diputat independent i un diputat de l'Alternativa