No ho semblava per la freda rebuda que li han ofert a la seva entrada a la sala polivalent del Parc del Nord de Sabadell, però José Luis Rodríguez Zapatero s'ha fet amb els 500 simpatitzants que s'han aplegat al míting de la cocapital vallesana. La fotografia amb Chacón recorda inevitablement a fa 8 anys i 10 escons –aquestes eleccions probablement en seran més de 15 de diferència respecte d'aleshores–.

En un acte nostàlgic i reflexiu, propi dels expresidents retirats de la vida política, centrat en l'enaltiment de Catalunya, l'expresident del Govern espanyol ha posat dempeus el públic al final de la seva intervenció i ha creat una llarga cua per fer-se selfies amb ell.

L'expresident del Govern espanyol ha fet tard per un embús a la C-58, i Carme Chacón i Miquel Iceta s'han ficat en el paper de teloners i han fet un discurs de mirada enrere sobre tot el que, consideren, Espanya i Catalunya deuen als socialistes, centrant-se en tot allò que van fer a la primera legislatura, és a dir, sobre coses que han passat fa més de 8 anys. La campanya, de fet, ja tira d'argumentari de l'època Zapatero.

Solidaritat amb Rajoy

Carme Chacón, abans de marxar al debat de TV3, ha volgut lamentar l'agressió que ha patit el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a Pontevedra, i Miquel Iceta ho ha comparat amb la bufetada que va denunciar Pere Navarro el 2014. Zapatero s'ha sumat a aquesta mostra de solidaritat, ocasionant les primeres interaccions amb el públic: "Quin bon cor que tens, amb el mal que t'ha fet aquest senyor", ha exclamat una dona. "Això és talante", ha respost l'expresident.

Amb to de rondallaire, Zapatero ha repassat tot el que per a ell vol dir ser socialista, des de la llei de memòria històrica, la llei de la dependència, la salut i l'educació universals i la llei de matrimonis homosexuals. En referència a això, ha recordat el casament gai del vicesecretari del PP, Javier Maroto, amb assistència de Rajoy. "Hi ha forma més gratificant que et donin la raó de forma tan evident?", ha dit. "És cert", ha comentat una parella de joves que s'ho escoltaven des de la darrera fila.

Oda a Catalunya

Però la major part de la seva intervenció se l'ha endut la situació a Catalunya. L'expresident ha qualificat d"impossible" i "efímer" el projecte independentista, i de "patètic" que Junts pel Sí i la CUP "vulguin saltar-se la llei en ple segle XXI", perquè "demostren que no tenen raó i que no poden convèncer". Zapatero ha dit que els socialistes "no volen imposar res" i que "volen convèncer". "Tenim paciència", ha afegit, "137 anys de paciència", i s'ha mostrat convençut que en 4 anys hi haurà un nou pacte de convivència entre Catalunya i Espanya, cosa que ha dit que "és un període curt per a la tasca que s'ha de fer".

Abans de "renovar les relacions entre Catalunya i Espanya", però, Zapatero ha dit que "cal renovar Catalunya, els seus dirigents i el seu govern", tot i que no han passat ni tres mesos de les darreres eleccions catalanes, i tot just després ha qualificat els governants catalans de "legítims" i ha mostrat la disposició del PSOE a seure a la taula a negociar amb ells, "però no el trencament, sinó la convivència". "Cal recuperar els afectes, perquè no hi ha convivència sense afectes", ha afirmat.

"No som vells"

Zapatero ha volgut desmarcar-se de nous partits com Podemos –tot i que ha passat de puntetes per Ciutadans, de qui ha dit que cal veure si són "tan de dretes com semblen"–. Dels de Pablo Iglesias ha dit que volen copiar els socialistes, tot i que els anomenin "vells". "No som vells", ha afirmat, "tenim solera".