Intent de calmar els ànims per part del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, als que han retret al govern del PP no estar fent prou per posar fi al moviment sobiranista a Catalunya durant aquestes últimes setmanes, com alguns grans diaris espanyols i, fins i tot, el mateix presentador d'Es la mañana de Federico, Jiménez Losantos.

La detenció de diferents membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) ha estat una demostració més de força dels de Mariano Rajoy i de la justícia espanyola i així l'ha deixat entreveure Zoido a El programa de Ana Rosa de Telecinco, en què ha deixat anar que "si en els últims dies hi havia comentaris de la inactivitat, cridem a la calma i a la prudència" perquè, ha volgut puntualitzar, "no es tractava de detenir-ne un de qualsevol que pogués estar exercint en un moment determinat una determinada acció", sinó que "el que volíem era precisament investigar com estaven organitzats i què és el que feien, i això ha comportat que la Guàrdia Civil, després de moltes investigacions, hagin sol·licitat a l'autoritat judicial l'autorització per dur a terme aquestes detencions".

El seu objectiu per als CDR, a qui el titular espanyol d'Interior compara amb els Comitès de Defensa de la Revolució cubana presumiblement per mobilitzar els partidaris de la revolució, era "tenir proves que sense cap dubte s'estan fent escorcolls en domicilis per tenir les proves de com s'organitzen i com s'estructuren" i, precisament per això, una de les conclusions a les quals ha pogut arribar és que "són estructures que són una mica horitzontals", motiu pel qual considera que "jerarquia com a tal no tenen".

Violència assegurada

Però, això sí, també ha descobert que els CDR "són ja els que van començar a exercir accions violentes abans i després del dia 1 d'octubre" perquè, ha corroborat, "eren els anteriors comitès de defensa del referèndum" que, ha continuat posant llenya al foc, era assimilable en estructura i organització als comitès de defensa de la república cubana i, per tant, tenien el mateix modus operandi, la mateixa manera d'actuar.

Justament per tot això, Zoido ha lamentat la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein de deixar en llibertat sota fiança el president Carles Puigdemont perquè, ha recordat, els informes de la policia espanyola "acrediten més de 300 actes violents". En aquest sentit, no s'ha tallat ni un pèl a l'hora de citar el jutge alemany a explicar-li "què entén per violència, perquè no ho entenc". Segons el seu punt de vista, no només es va pagar el referèndum amb diners públics, sinó que els "actes violents" també es van finançar amb els diners de tots. "S'ha exercit violència i hi ha informes que l'acrediten", ha insistit.

El ministre d'Interior ha volgut posar exemples sobre les actuacions que ell considera violentes, entre les quals hi ha les concentracions dels dies 20 i 21 de setembre a la Conselleria d'Economia, les "pintades o llançament d'artefactes explosius" en dependències de la Guàrdia Civil o "centenars d'escarnis" a policies.