La recerca d’un tractament profilàctic contra el coronavirus Covid-19 dirigida pels doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà ha rebut l’aplaudiment del Consell Europeu de la Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès), l’agència de la UE que finança la investigació de màxima qualitat. Mitjà n’és un dels beneficiaris. En una piulada, l’ERC explica que el finançament rebut per Mitjà “consistia a descobrir i redirigir fàrmacs per tractar la sífilis. Però l’enfocament de l’epidemiòleg també podria ajudar a trobar un possible tractament profilàctic contra el Covid-19. Molta sort amb els assajos clínics!”

Mitjà ha estat vexat per l’entorn político-mediàtic del govern espanyol per demanar la dimissió del grup que dirigeix la contenció de la pandèmia, i les seves crítiques a les decisions de l’autoritat única establerta en l’estat d’alarma. Amb aquesta declaració, l’ERC fa públic el seu suport a la recerca de Mitjà i Clotet i el seu equip de l’hospital de Can Ruti de Badalona.

“Els assajos clínics actuals treballen sobre la mateixa estratègia que fem servir en el projecte ERC sobre sífilis. Provem de reutilitzar medicaments ja aprovats i comercialitzats, que es troben al mercat, contra aquest coronavirus”, explica Mitjà a la web de l’ERC.

Profilaxi postexposició

Aquesta estratègia s’anomena “profilaxi postexposició” i s’ha demostrat eficaç en la prevenció de malalties originades per diversos patogens vírics. El fàrmac amb què experimenten a Can Ruti és un antiviral anomenat hidroxicloroquina. Aquesta substància impedeix al coronavirus (una proteïna voltada per una capa de greix) enganxar-se a la cèl·lula hoste, que és la via per multiplicar-se dins el cos infectat.

La hipòtesi de l’equip de Can Ruti és que tractar els infectats i els seus contactes amb hidroxicloroquina redueix la incidència del virus i la xifra dels que s’encomanen. Pròpiament no és una vacuna, sinó un tractament de contenció. Mitjà i Clotet ho han explicat en una notícia publicada a la web Global Health de The Lancet, de referència en aquest camp.

“Actualment fem un assaig clínic multicèntric per avaluar l’eficàcia d’aquests tractaments antivirals i n’avaluarem la reducció de la transmissibilitat mitjançant un test de reacció en cadena de la polimerasa (la substància amb què el virus s’enganxa a les cèl·lules). La setmana passada vam començar la contractació de pacients i esperem tenir els primers resultats en unes 3-4 setmanes”, explica Mitjà.

L’estudi es fa en coordinació amb l’OMS i cinc altres assaigs relacionats arreu del món.