Les darreres mesures aprovades pel Consell Interterritorial, envoltades de polèmica, s'han publicat aquest dissabte en el Boletín Oficial del Estado (BOE), malgrat que vuit autonomies no hi estan d'acord. En concret, aquestes regulen sectors com la restauració o l'oci nocturn. Ara bé, Catalunya, Madrid, Andalusia, Múrcia i Galícia hi han votat en contra. Per la seva part, Castella i Lleó i Melilla s'han abstingut, mentre que el País Basc no va votar ni va participar en el debat.
De fet, el lehendakari, Iñigo Urkullo, ha acusat el govern espanyol "d'extradir competències" alhora que ha assegurat que no seguirà la normativa, que neix amb falta de consens. Per la seva part, Madrid ha anunciat que portarà aquesta legislació a l'Audiència Nacional, mentre que altres territoris com Andalusia o Galícia ja han indicat que continuaran amb el seu propi full de ruta. Quines són aquestes restriccions que han generat tanta controvèrsia?
Oci nocturn
Precisament, un dels sectors que s'ha mostrat en contra de la normativa és l'oci nocturn. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) també considera que l'Estat ha envaït les competències dels governs autonòmics. A més, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també valora que s'ha de reobrir aquesta activitat. De fet, la Generalitat fa unes setmanes va comunicar que estava treballant un pla perquè aquest sector pugui tornar a posar-se en marxa.
Un dels punts problemàtics és que només podran obrir els locals d'oci nocturn on les seves autonomies es troben en el nivell de risc 0 o 1. Per estar en aquesta franja, s'ha de tenir una incidència acumulada entre dels 20 i els 50 casos per cada 100.000 habitants en catorze dies, així com que els llits ocupats per malalts de Covid sigui inferior del 10% en les Unitats de Cures Intensives (UCI). Ara per ara, aquests requisits només els compleixen les Illes Balears, el País Valencià i Ceuta.
Amb tot, la normativa també dona llum verda que, aquelles autonomies que estiguin al nivell 2 d'alerta, puguin obrir l'oci nocturn si ho considera pertinent. Per estar en aquest estadi, s'ha de tenir una incidència acumulada entre els 50 i els 150 casos per cada 100.000 habitants i una ocupació de les UCI entre el 10% i el 15% per pacients amb coronavirus. En aquesta categoria s'hi troben Astúries, Canàries, Cantàbria, Extremadura, Galícia, Múrcia i Navarra.
A més, també en regula l'obertura que haurà de seguir els següents paràmetres:
- El consum de begudes i aliments, tant en zones interiors com exteriors, es farà assegut en taules, que hauran de mantenir una distància de seguretat un mínim 1,5 metres entre elles
- No es podran superar el 50% d'aforament màxim a l'interior del local, mentre que les terrasses a l'aire lliure d'aquests establiments podran ocupar la totalitat de les taules permeses sempre que hi hagi la distància pertinent
- Les taules tindran un límit de 6 persones a l'interior i de 10 persones a l'exterior
- L'horari de tancament d'aquests establiments serà com a màxim a les 2:00 hores, però es pot ampliar fins a les 3:00 hores.
Restauració
Un altre dels punts problemàtics és la restauració, que estableix aquestes restriccions pels territoris que es troben fora del nivell de risc, que bàsicament no n'hi ha cap:
-
En els territoris fora dels nivells de risc l'aforament permès serà de 50% en interior, que es pot incrementar en un 10% si s'apliquen mesures de control de riscos que garanteixin un alt nivell de ventilació i control de la qualitat de l'aire.
-
A les terrasses a l'aire lliure es podran ocupar la totalitat de les taules permeses si s'assegura que es manté la distància de seguretat entre les cadires de diferents taules.
-
Es permet el servei i consum en barra, mantenint la distància abans esmentada, sempre que hi hagi la distància pertinent
-
Les taules tindran un límit de 6 persones en interior i de 10 a exterior
Així doncs, aquestes mesures, ara per ara, no són aplicables en cap comunitat perquè totes es troben entre el nivell 1 o 4 de risc. Fins que no s'arribi en aquest estadi de nova normalitat, que implica una incidència acumulada de menys de 25 casos per cada 100.000 habitants i una ocupació d'UCI inferior el 5%, seguirà vigent l'actual document d'Actuacions de Resposta Coordinada per al control de la transmissió de COVID-19.
Aquest determina que l'aforament en els interiors dels bars o restaurants serà del 50%, amb taules de màxim sis persones i no es pot consumir a les barres. A més, en els exteriors es limita l'aforament al 75% i les taules poden tenir deu comensals. Així mateix, l'obertura del sector serà fins a la una de la matinada, però hauran de deixar de servir a les dotze.
Ara bé, aquesta mesura entrarien amb conflicte amb el fet que la Generalitat sí que permet el consum en barra en aquests establiments.
Altres mesures
- En el cas dels esdeveniments multitudinaris, estableix que siguin els seus organitzadors amb coordinació amb les autoritats locals que avaluïn el risc i prenguin mesures més pertinents.
- A més, determina que les autonomies han d'aplicar la campanya de vacunació que es fixi des del Consell Interterritorial.
- També. prohibeix el consum de tabac, pipes d'aigua, cigarretes electròniques a la via pública o en espais a l'aire lliure si no es pot respectar una distància mínima interpersonal de dos metres. Tampoc es podrà emprar aquests productes en espais tancats