La majoria de científics experts en vacunació demanen ara un replantejament dels objectius dels programes de vacunació, ja que creuen que és poc probable que sigui possible la immunitat de ramat amb l'aparició algunes variants com la de Sud-àfrica.

Segons recull el diari britànic The Guardian, els científics s'haurien pronunciat després que la Universitat d'Oxford i AstraZeneca digués que podria ser menys efectiva davant la variant sud-africana. La vacuna d'Oxford, en aquest cas, és un pilar fonamental al Regne Unit. 

Catalunya espera 31.780 dosis avui

Les 196.800 dosis de la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford han arribat a Espanya aquest cap de setmana. S'administrarà a persones, finalment, d'entre 18 a 55 anys, i s'espera que doni una última empenta a la primera etapa de la campanya de vacunació que, molt probablement, s'allargarà fins al març.

Per altra banda, Catalunya confia que aquest dilluns arribin aproximadament 31.780 dosis de la vacuna, i poder-les començar a administrar. De fet, Salut explicava divendres que té capacitat per posar 150.000 vacunes anti-Covid al dia. Falta, però, tenir prou dosis per assolir aquest objectiuPer fer-ho s'emmirallen amb la campanya de la grip que ha assolit un pic màxim de 60.000 vacunes diàries i un total d'1,5 milions de dosis en dos mesos. 

Què es diu sobre la protecció

Les primeres dades d'un assaig constaten que la vacuna contra el coronavirus d'Oxford i AstraZeneca és menys efectiva davant la variant sud-africana. L'estudi de la Universitat de Witwatersrand a Sud-àfrica i la Universitat d'Oxford ha demostrat que la vacuna té una eficàcia menor davant la variant sud-africana, segons un informe del Financial Times. 

Però també s'han seguit altres vacunes. Novavax i Janssen —Johnson & Johnson també s'ha trobat que podrien tenir una protecció molt reduïda contra la variant, al voltant del 60%. Per altra banda, el mateix diari britànic també recull que tant Pfizer i BioNTech i Moderna haurien admès que la variant podria afectar a l'eficàcia de les seves vacunes. 

Malgrat tot, el que sí que garanteixen és que la vacuna protegeix davant les hospitalitzacions més greus i la mort

 

Imatge principal: personal sanitari prepara una dosi de la vacuna Sinovac per a ser administrada / Efe