L'evolució dels temps d'espera en les llistes sanitàries de la Comunitat de Madrid el mes de maig mostra un descens generalitzat des de gener, segons les dades reflectides al portal de llistes d'espera que mes a mes actualitza el Govern regional.

D'aquesta manera, a gairebé en meitat d'any, la demora per obtenir una primera consulta amb el metge especialista del sistema públic de salut es va reduir 9 dies, passant dels 68,92 dies de principis de 2024 als 59,97 del cinquè mes. A més d'aquesta notable baixada, també es va reduir el temps d'espera per a proves diagnòstiques en els últims mesos (dels 63,32 dies de gener als 60 dies de maig); i en operacions no urgents (de 50,90 a 48 dies).

Amb les últimes dades oficials, Madrid continuaria sent la comunitat autònoma amb menor demora per a cirurgies (la mitjana estatal de desembre de 2023 era de 128 dies de mitjana) i una de les més àgils per a consultes externes (de mitjana, un espanyol espera 101 dies per a una primera cita amb l'especialista).

Encara així, l'àmplia xarxa d'hospitals de la Comunitat de Madrid dona dades ben dispars quant a esperes sanitàries, i l'experiència dels pacients pot variar notablement en funció del centre escollit.

CONSULTA EXTERNA

Els valors oficials de maig indiquen que quatre hospitals de la CAM van presentar demores d'un mes, la meitat de la mitjana regional, per a consultes externes. És el cas de l'Hospital Universitari General de Villalba, la mitjana del qual es va situar en 27,42 dies, i de l'Infanta Elena, amb 29,82 dies. També el de Torrejón (30,23 dies) i el Rei Joan Carles (30,34 dies) van sobresortir en termes de rapidesa. Es pot destacar que la Fundació Jiménez Díaz, hospital de gran complexitat, es va posicionar com el primer en la seva categoria per a una primera cita amb l'especialista, amb una mitjana de 32,41 dies.

Els centres madrilenys amb més acumulació de dies per a consultes externes van ser La Paz (82,84 dies) i el Ramón i Cajal (89 dies), ambdós d'alta complexitat. El Príncep d'Astúries, amb 93,12 dies, va ser l'hospital amb més demora per a aquest àmbit.

CIRURGIES NO URGENTS

En el cas de la llista d'espera quirúrgica de maig, l'hospital de Collado Villalba va tornar a registrar la demora més baixa de tota la Comunitat de Madrid, amb una mitjana de 12,34 dies per a intervencions no urgents com a cataractes, adeno-amigdalectomia o artroscòpia de genoll, per esmentar alguns exemples. Li va seguir de prop, igual que en l'àmbit de consultes externes, l'Hospital Universitari Infanta Elena, de baixa complexitat, amb 15,74 dies de mitjana.

D'altra banda, la Fundació Jiménez Díaz, amb 22 dies, va tornar a posicionar-se el maig com el centre de gran complexitat amb menor demora quirúrgica. El Santa Cristina, amb 23,86 dies, i el Rei Joan Carles, amb 27,33 dies, ambdós per sota del mes, també es van situar als primers llocs de la classificació dins de la xarxa pública madrilenya d'hospitals. Contràriament, l'Hospital Universitari Príncep d'Astúries va tornar a acumular la demora més gran de la CAM en l'àmbit d'operacions, amb 73 dies.

PROVES DIAGNÒSTIQUES

Finalment, en proves diagnòstiques, els hospitals que van brindar millors valors van ser el de Torrejón (11,85 dies), el Central de la Creu Roja San José i Santa Adela (14,14 dies) o l'Infanta Elena (19,44 dies), tots ells per sota dels 20 dies.

D'altra banda, uns altres sis hospitals van oferir proves diagnòstiques per sota del mes com el Nen Jesús (24,41 dies), el de Villalba (24,55 dies), el Rei Joan Carles (27 dies), el Santa Cristina (29,10 dies), el Porta de Hierro (29,20 dies) i la Fundació Jiménez Díaz (29,53 dies). En aquesta ocasió, les esperes per a ressonàncies o ecografies, per exemple, es van prolongar més enllà dels tres mesos en l'Infanta Sofia (98,62 dies), l'Infanta Cristina (112,62 dies) i a l'Hospital Universitari del Sud-Est (120,61 dies).