La Unitat de Reproducció Assistida de l'Hospital Universitari Rei Juan Carlos va organitzar una jornada per flexibilitzar i agilitar l'accés als tractaments de reproducció assistida a la xarxa sanitària pública, emmarcada en les mesurades posades en marxa per la Comunitat de Madrid, a través del Pla de Fertilitat en Xarxa del Sermas.

En ella, es va destacar com en els últims deu anys el nombre de naixements ha disminuït en un 25 % a Espanya, una dada que contrasta amb el desig de moltes famílies de tenir més fills. "Encara que les enquestes revelen que les dones d'entre 25 i 30 anys desitgen tenir dos o tres fills, la realitat és que la mitjana al nostre país és d'1,2 fills per família", va explicar la doctora Corazón Hernández, cap corporativa de Reproducció Assistida dels hospitals universitaris Rey Juan Carlos, Fundació Jiménez Díaz, Infanta Elena i General de Villalba.

Per la seva part, la doctora Belén Acevedo, directora de la Unitat de Reproducció Assistida de l'Hospital Universitari Rei Juan Carlos, va ressaltar la importància que té l'optimització dels recursos en la sanitat, assenyalant que s'han destinat esforços per reduir les llistes d'espera i millorar l'accés a aquests tractaments.

"Hem aconseguit que les pacients puguin ser derivades directament des del seu metge d'Atenció Primària, el que estalvia temps i millora l'accessibilitat", va comentar, subratllant com aquest avenç ha permès una atenció més àgil i eficient . A més, va posar èmfasi en el paper de la salut digital, un aspecte clau que ha transformat l'experiència de les pacients, permetent un seguiment més proper i personalitzat.

Durant la taula rodona titulada 'Medicina Reproductiva 360è', tant pacients com professionals van compartir les seves experiències, destacant els diferents models de família que recorren a la reproducció assistida. Des de parelles heterosexuals fins a dones solteres i parelles de dones, la diversitat de les persones que busquen assistència reproductiva ha canviat el panorama d'aquest camp, i l'hospital s'ha adaptat a aquestes noves realitats.

La doctora Hernández va aprofundir en les implicacions socials de la infertilitat, emfatitzant que "és fonamental eliminar l'estigma entorn de la infertilitat i normalitzar l'ús d'aquestes tècniques". "La reproducció assistida és una opció més per als qui desitgen tenir fills, i és responsabilitat de tots conscienciar a la societat sobre això", va asseverar.

La jornada va acabar amb una visita guiada a les instal·lacions de la unitat, on els assistents van poder observar de prop les tecnologies d'última generació que garanteixen un procés segur i transparent. Durant la visita, els participants van conèixer el laboratori i a l'equip d'embriòlegs, un aspecte que també va ser destacat per les doctores en assenyalar la importància de la seguretat en cada pas del procés. "El nostre laboratori és un espai completament obert, dissenyat per oferir la màxima transparència, la qual cosa brinda tranquil·litat als nostres pacients", va explicar la doctora Acevedo.