L'obertura progressiva de les mesures va amb comptagotes. L'amenaça de noves onades és una realitat, epidemiòlogues com Margarita del Val ja dona per fet que se'n preparen de noves i, a Catalunya, la situació és estable, però tampoc es recupera al ritme esperat. Per tot plegat, la consellera de Salut, Alba Vergés, avisa que el panorama no convida a relaxar-se gaire en els propers dies: "Hi ha molta gent pendent de les decisions que pren el Procicat, jo prefereixo no especular. És prematur dir als comerciants que el cap de setmana podran obrir", ha dit en declaracions a TV3.

I cita la represa de les activitats extraescolars com una necessitat de "donar aire als nens i nenes" però recorda que el Procicat sempre "vol cercar el major equilibri dins la fragilitat i les dades". Des de Salut, la mirada també va en la via econòmica: "Hi ha sectors econòmics que pateixen i busquen amb ànsia tenir més obertura, però no vull especular fins que les decisions no estiguin preses".

De fet, avui, i després de diversos dies en què les dades de la Covid baixaven molt a poc a poc, ara tots els indicadors epidemiològics estan estancats, amb una certa tendència a l'alça. Minuts abans de conèixer l'actualització de les dades Covid-19, Vergés ja ha avisat: "Estem en un moment fràgil. Esperem veure l'impacte en la taxa de mortalitat. De moment tenim les UCI plenes".

Per tant, aplica el mantra de la paciència: "L’impacte de la Covid serà llarg en el temps, a nivell emocional i en la salut mental. Hem recuperat molt temps, però el sistema de salut s’ha de refer". Aquesta onada s'ha controlat millor, però l'acumulat dels altres pics de la pandèmia ha afectat més: "El risc d'una quarta onada seria molt dramàtic. A nivell assistencial hem patit molt més perquè no ens havíem recuperat de la segona. Estem en unes setmanes clau, hem de donar temps perquè baixi la pressió sanitària i veure els resultats de la vacunació".

Argimon i Vergés

Sense entrar en el cos a cos directe amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, la consellera ha fet una crítica generalitzada a aquells que no es van centrar en la Covid-19 durant la campanya electoral. Com a exemple, cita el del ja exministre de Sanitat, Salvador Illa, però n'inclou indirectament molts d'altres: "Vam dir que prioritzàvem l'epidèmia abans que la campanya, ja ho vam dir a aquells que deixaven de presidir ministeris".

I, de fet, Vergés admet que no coneixia les intencions d'Argimon de presidir la conselleria de Salut fins que l'aleshores candidata de Junts, Laura Borràs, ho va anunciar en el penúltim debat a TV3: "Me'n vaig assabentar en directe, i crec que això ho hauria d'haver respectat més tothom, jo mateixa no vaig poder ni fer campanya. És millor poder ser rigorós amb això, centrar-nos i no fer balls de noms". Si en una nova legislatura Vergés repeteix càrrec, obre la porta a una reestructuració del Departament on també el doctor Argimon pugui desplaçar-se de lloc: "Ja es veuria. I s'han de veure les intencions de la gent, s'ha de fer tot un treball i diàleg en equip. No dubto de res, però les coses s'han de treballar".

D'altra banda, l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha començat a investigar el contracte del Departament de Salut amb Ferroser, filial de Ferrovial, per fer el seguiment de casos de Covid, per possible “destinació il·legal de fons públics”. Vergés es limita a recordar que amb la pandèmia "s'han hagut de fer moltes coses en poc temps" i se centra en l'ara, amb el nou sistema que ja no està vinculat a aquesta empresa: "Des de l'1 de febrer el sistema està 100% en marxa, i en el seu moment el contracte amb Ferrovial era l'única manera d'engegar un sistema de seguiment massiu". A tall d'anècdota, la periodista Lídia Heredia li ha citat un cas concret del programa on hi ha hagut un positiu i no li han trucat fins passada la quarantena. El retard dels rastrejadors, Vergés el justifica en aquest cas com "una anomalia" del sistema.