El Departament de Territori i Sostenibilitat ha decidit mantenir activat durant el cap de setmana l'episodi d'alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona a causa de la presència de partícules en suspensió a l'aire que es va detectar dimarts després que dilluns se superés el límit diari de partícules en suspensió.
Dimarts el departament ja va comunicar que s'activava un avís preventiu en fase prèvia per contaminació atmosfèrica a Barcelona i a la seva conurbació, ja que dilluns es va superar el límit diari de partícules en suspensió per l'increment de la mobilitat associada al Mobile World Congress (MWC), per la intrusió de pols sahariana i per la presència d'un anticicló que dificulta la dispersió de partícules. Ahir el Govern va comunicar un episodi per alta contaminació a Barcelona i a la seva conurbació, ja que la persistència de l'anticicló i les emissions vinculades a la mobilitat havien fet augmentar les partícules en suspensió PM10 a l'aire.
L'episodi per alta contaminació a Barcelona i la seva conurbació també es mantindrà durant el cap de setmana, tot i que de moment no implica restriccions a vehicles, ja que aquestes restriccions només tindrien lloc en el cas d'episodi de contaminació per diòxid de nitrogen. La Direcció General de la Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic manté l'episodi pel pronòstic que indica persistència en les condicions d'estabilitat atmosfèriques. Dilluns es tornarà a valorar si cal mantenir-lo o bé desactivar-lo.
⚠ Es manté la situació d'episodi ambiental per nivells elevats de contaminació per material particulat (PM10). #airenetCAT
— Medi ambient (@mediambientcat) 1 de març de 2019
ℹ https://t.co/6uFvCKeNAH pic.twitter.com/Yv0UMKT5oE
La mitjana diària dels nivells de partícules durant els darreres dies ha estat superior al valor límit diari de 50 micrograms per metre cúbic en més d'una estació de mesurament. Ahir es van superar els límits en quatre estacions de Barcelona, i a les de Sabadell, Sant Vicenç dels Horts i Santa Perpètua de Mogoda.
Des de la Generalitat es recomana de fer servir el transport públic i desplaçar-se a peu o en bicicleta. Al seu torn, el Servei Català de Trànsit gestiona la velocitat a les vies ràpides, i des del Govern s'insta els ajuntaments a regar més i reduir les obres que provoquen pols.