Un informe de Save the Children ha revelat que un de cada tres adolescents no creu que enviar fotos de caràcter sexual sense permís és o hagi de ser un delicte. En el cas dels nois, aquest percentatge ascendeix fins al 40%, mentre que per les noies és d'un 26%. Així mateix, un 43% no considera o no està segur que enviar missatges d'odi sigui punible. De nou, gairebé el 50% dels nois pensa així en relació amb un 37% de noies. A més, un de cada quatre diu que no sabria on denunciar un cas de violència en línia. El treball, que ha comptat amb enquestes a 3.315 adolescents de 14 a 17 anys arreu de l'Estat, també ha mostrat que el 90% dels joves es connecten diverses vegades al dia a internet o bé estan navegant permanentment.

L'estudi ha analitzat els drets de la infància i l'adolescència i la seva protecció en l'entorn digital. L’objectiu de l’informe ha estat comprendre com es relacionen els nens i nenes amb l'entorn digital i com es pot garantir que es compleixin tots els seus drets també en aquest àmbit, alhora que estan protegits enfront de qualsevol mena de violència. L’estudi ha determinat que el 58% dels joves fa servir internet des dels onze anys, i gairebé un de cada tres des d'abans dels deu. A més, només tres de cada deu adolescents ha assegurat tenir limitades les hores de connexió. Un 38% ha afirmat que els seus familiars li han explicat els possibles riscos als quals s'enfronta mentre està a la xarxa. 

Violència online

L'informe ha abordat els diferents tipus de violència que pot patir la infància en l'entorn digital. Un de cada tres adolescents no creu que enviar fotos de caràcter sexual sense permís és o hagi de ser un delicte, o no està segur que hagi de ser-ho (en el cas dels nois, aquest percentatge ascendeix fins al 40%, mentre que per les noies és d'un 26%). Així mateix, un 43% no creu o no està segur que enviar missatges d'odi sigui delicte (sent, de nou, major el nombre de nois que no creu que aquestes conductes ho siguin o hagin de ser-ho, situant-se en gairebé el 50% enfront del 37% de les noies).

A més, un de cada quatre adolescents ha reconegut que no sabria on denunciar un cas de violència en línia. “Encara que una majoria identifica certes conductes com a delictes, no deixa de ser preocupant que hi hagi percentatges significatius que no les identifiquin, ja sigui perquè pensin que no són delictes, perquè pensin que no han de ser-ho, o perquè no ho sàpiguen. El primer pas per protegir-se de la violència és saber identificar-la”, assenyala Andrés Conde, director de Save the Children.

Contingut inadequat

Un altre dels principals riscos als quals s'enfronten els adolescents per internet és el de l'exposició a contingut eròtic i pornogràfic. Així, segons l'estudi, sis de cada deu adolescents ha dit que ha trobat aquest tipus de contingut sense buscar-lo. “L'exposició a aquests continguts pot tenir conseqüències molt negatives per al seu desenvolupament, ja que genera en ells una percepció de les relacions sexuals basades en un model patriarcal que, fins i tot, erotitza la violència contra les dones”, ha manifestat Conde. Ha afegit que aquestes conseqüències s'agreugen quan porten aquestes conductes sexuals a les seves pròpies relacions.

Save the Children ha llançat aquest informe en el marc de la seva campanya #DerechosSinConexión per conscienciar la societat en general que els infants i adolescents també es desenvolupen a internet, per la qual cosa ha de ser un lloc segur per a ells, garantint que es compleixin els seus drets. Per això, l’organització demana desplegar totes les mesures que recull la Llei Orgànica de Protecció a la Infància i Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI) per proporcionar entorns segurs a la infància en l’entorn digital alhora que es garanteixi que es compleixin tots els seus drets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!