Els Mossos d'Esquadra han engegat a principis d'aquest juliol una campanya d'inspeccions a habitatges destinats a ús turístic, que es perllongarà durant tota aquesta temporada d'estiu. En la primera setmana de juliol, els agents, coordinats amb el servei d’inspecció de Turisme del Departament d’Empresa i Treball i amb l'Ajuntament de Barcelona en el cas de la capital catalana, ha dut a terme 158 inspeccions en aquest tipus d'immobles arreu de Catalunya i ha aixecat un total de 92 actes d’infracció, la majoria a Barcelona.

Bona part de les denúncies han estat per manca de llicència d’activitat d’habitatge d’ús turístic, l’omissió del deure de comunicar a la policia qui s'allotja i per quant temps o incompliments emmarcats en la llei de Turisme com no disposar del rètol informatiu de telèfon de 24 hores d’atenció als clients dels establiments o no tenir la placa identificativa a l’exterior de l’allotjament. En aquest sentit, la policia s'ha dedicat a identificar les persones allotjades i obtenir informació de les circumstàncies de la seva estada, com la quantitat de dies que estaran, com han fet la reserva, persones de contacte, preu, així com qualsevol altra dada d’interès per a dirimir si calia sancionar.

En el cas de Barcelona, les inspeccions s’han dut a terme de la mà de l’Ajuntament i han estat dirigides sobretot a establiments denunciats o que havien rebut reiterades queixes de veïns. En les inspeccions s’han trobat casos com en els que el llogater es fa passar per un executiu d’una empresa o persona amb recursos per pagar el lloguer, ho fa amb un contracte de llarga durada i a posteriori relloga el pis com habitatge d'ús turístic. Un altre exemple observat a la capital catalana és el d’un llogater que fa obres sense cap autorització del propietari per obtenir el màxim possible d’habitacions per llogar-les per dies.

De les 158 inspeccions realitzades entre l’1 i el 7 de juliol, 63 s’han fet a la Regió Policial Metropolitana Barcelona, 13 a la Regió Policial Metropolitana Nord (municipis del Besòs, Maresme i els vallesos), 14 a la Regió Policial Metropolitana Sud (l'Hospitalet, Baix Llobregat, Anoia, Garraf i Alt Penedès), 15 a la regió policial de la Catalunya central, 11 al Camp de Tarragona, 14 a Girona, 7 a Ponent, 11 a l'Alt Pirineu i Aran, i 10 a les Terres de l’Ebre.  Del total de 92 actes d'infracció, la majoria han estat a Barcelona (31), tot i que també hi ha hagut unes 21 entre Tarragona i les Terres de l'Ebre; 13 a la Regió Policial Metropolitana Nord i 3 a la R.M. Sud; i unes 10 a Girona. En grau més baix, 7 a Ponent; 4 a la Catalunya Central, 3 a l'Alt Pirineu i Aran. 

Combatre la "creixent picaresca" per fer negoci

Aquest dispositiu a establiments d’habitatges d’ús turístics té l’objectiu de combatre la "creixent picaresca com a nova font de negoci" —expliquen els Mossos— i que "propicia l’activitat il·legal, com també el vessant delinqüencial de màfies que es dediquen a llogar pisos de llarga durada i els relloguen com a habitatges d’ús turístic falsificant documentació", apunta el cos policial català. A més, segons afirmen els agents aquest dissabte en un comunicat, en molts casos es fan obres sense cap mena d’autorització per part del propietari dels pisos i es genera una important "conflictivitat social i veïnal" a les comunitats.

A banda, aquest operatiu també pretén estendre el coneixement de la llei sobre l’obligació de registre i comunicació a la Direcció General de la Policia de les persones que s’allotgen als establiments d’hostalatge a Catalunya. "S’ha constatat que el sector —que està creixent de forma exponencial— té un alt nivell d’incompliment pel que fa a la normativa que afecta de ple la seguretat ciutadana, principalment per no fer les comunicacions al cos de Mossos d’Esquadra de les persones allotjades" en cada moment, apunta la nota de la policia.

Troben un individu mort de sobredosi en un pis turístic il·legal de Gràcia

Precisament en un pis turístic il·legal, ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, els Mossos han trobat aquest divendres un individu mort per una sobredosi, segons ha pogut saber El Nacional de fonts policials. Els agents van rebre un avís cap a les 11.00 h i es va trobar una persona jove morta en el domicili, sense signes de violència o indicis de criminalitat. El pis, ubicat a la plaça del Nord, havia estat denunciat com a Airbnb sense els corresponents permisos per a ser habitatge per a ús turístic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!