El turquesa és blau o verd? I la fotografia que il·lustra aquesta notícia és un gradient de blaus o verds? No hi ha una resposta unànime a aquesta pregunta, i això pot provocar malentesos i fins i tot discussions entre dues persones a l'hora de referir-se a una peça de roba o a un objecte amb aquest color. Això és el que li va succeir al neurocientífic canadenc Patrick Mineault, que tenia una disputa domèstica amb la seva dona, que és oftalmòloga, pel color d'una manta al sofà de casa seva. "Tenim una discussió sobre una manta a casa nostra. Jo crec que és indiscutiblement verda i ella creu que és indiscutiblement blava", explicava el científic en declaracions a The Guardian. Per intentar desxifrar qui dels dos tenia raó, va aprofitar els seus coneixements científics i de programació per dissenyar un test online sobre colors i conèixer què en pensava la resta de la població. 

El teu blau és el meu blau? Fes el test

És així com va néixer la web ismy.blue, que no ha trigat a convertir-se en un fenomen viral, i ha ampliat la discussió de la parella arreu del món. El test té un funcionament molt senzill: presenta un color a la pantalla i ens demana que triem si ens sembla blau o verd, un exercici que es repeteix diverses vegades amb tonalitats cada vegada més properes al límit entre els dos colors en disputa. Finalment, ofereix un resultat que ens situa en un espectre segons la nostra percepció sobre aquests dos colors en relació amb la mitjana de les persones que han dut a terme el test. El joc probablement no resoldrà les disputes domèstiques, però ajudarà a entendre el punt de vista dels altres. En el cas de l'inventor del test, se situa en el llindar més blau respecte de la resta de la població, és a dir, és "purista" del blau i considera el turquesa o el cian dins del verd. Mineault està enregistrant les respostes per països i no descarta fer el test amb altres colors, com poden ser el groc i el verd. 

Amb tot, no cal prendre's el resultat del test com una veritat absoluta. El creador adverteix que les condicions lumíniques del lloc on estem, el moment del dia, la configuració de pantalla del dispositiu on fem el test quant a brillantor o saturació podria fer variar la nostra percepció. Fins i tot el primer color que ens apareix podria condicionar les nostres respostes al llarg de la prova. En aquest sentit, per comparar la percepció amb un amic o familiar, el més fiable seria fer un test i comentar en veu alta com veiem un mateix color. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!