El cantant Bono i Nacions Unides van denunciar aquest dimarts el "dramàtic desavantatge" en educació que pateixen les adolescents del món i va demanar a "totes i cada una de les nacions" que s'uneixin a la iniciativa "Drive for Five" per mitigar la situació. Segons el líder de la banda U2, "és una malaltia invisible, però letal", va dir a l'ONU en relació amb la "catastròfica" falta d'educació en noies adolescents, que afecta un total de 130 milions de menors per tot el món.
Impulsat per l'ONU Dones i per la campanya ONE del cantant Bono, "Drive for Five" demana que es garanteixin 12 anys d'educació gratuïta de qualitat alhora que proposa cinc accions transformadores: impulsar un lloc d'estudi a les adolescents, potenciar la confiança en si mateixes, ensenyar les habilitats apropiades, i garantir tant la seva seguretat com la seva salut i benestar.
Bono va subratllar durant la seva intervenció en la reunió -en la que també van participar el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, i la directora executiva de l'ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka- que "necessitem dones brillants" i va assenyalar que les adolescents no només requereixen accés a les aules, sinó a les ciències en especial.
L'eduació: una gran inversió
Mlambo-Ngcuka també va deixar clar en l'esdeveniment, organitzat per la Missió d'Irlanda a l'ONU, que, segons la seva opinió, "l'educació és la millor inversió que es pot fer per al futur de la humanitat". La directora executiva de l'ONU Dones va afirmar que l'educació "és l'única cosa que, una vegada rebem, no se'ns pot arrabassar".
Per la seva part, Guterres va afirmar que només a través de l'educació de totes les adolescents i la "paritat en el sistema educatiu" es podrà "arribar finalment un dia a la igualtat de gènere en la nostra societat". "Si em preguntes quin ha de ser la primera prioritat per aconseguir un món millor, diria que és una educació de qualitat per a tothom. I la primera prioritat dins d'aquesta primera prioritat és educació de qualitat per a les noies", va declarar el màxim representant de l'ONU. En concret, va assenyalar que una de les tendències que més el preocupa és la falta de presència femenina al sector de les empreses tecnològiques, "especialment en els 'Silicon Valley' del món", amb referència a una de les capitals mundials de l'alta tecnologia. Segons Guterres, si no es reverteix l'aclaparadora presència masculina en aquest sector, es "corre el risc de fer marxa enrere de nou en l'actual tendència d'equilibrar les relacions de poder entre homes i dones".
Els assistents a la reunió també van poder escoltar cinc joves que van rememorar la seva trajectòria educacional. Quatre d'ells són de països en conflicte com l'Iraq, la República Democràtica del Congo o l'Afganistan, i van haver d'enfrontar-se a violència i inseguretat per poder continuar assistint a les aules.