És sabut per gairebé tothom que hi ha moltes malalties o propensió a tenir-les, que es poden anticipar abans que neixi un infant, el que no es pot preveure és si la teva filla o fill seran intel·ligents. O potser sí, perquè una empresa assegura que pot determinar la intel·ligència d'un fetus examinant els embrions. L'empresa Heliospect Genomics, amb seu als Estats Units, està cobrant a futurs pares i mares quantitats enormes de diners per "examinar" els embrions que conceben per tal de determinar el seu coeficient intel·lectual. L'empresa aprofita informació del banc de dades UK Biobank, del Regne Unit, per analitzar i comprar els gens dels embrions i prometre la possibilitat d'escollir els més intel·ligents.

“Vostè paga 46.000 euros i nosaltres analitzem el genoma de 100 embrions perquè pugui seleccionar el més intel·ligent”. Aquest és el servei que ofereix aquesta empresa, segons una investigació del grup activista britànic Hope not Hate, que ha aconseguit infiltrar un investigador que ha enregistrat imatges de l'empresa i els seus peculiars oferiments. Els vídeos mostren els treballadors de l'empresa presumint obertament que les seves tàctiques de detecció genètica poden determinar el coeficient intel·lectual d'un futur nounat.

Un servei il·legal en molts països

L'empresa comercialitza un servei que és il·legal a molts països, com el Regne Unit i Espanya, però que es pot dur a terme a clíniques de fertilitat dels Estats Units. L'escletxa formal que aprofita és que no ofereix serveis de reproducció assistida, sinó assessorament a partir de l'anàlisi de les dades genètiques. 

L'investigador infiltrat de Hope not Hate, una entitat que vetlla pels drets dels no nats, assegura que l'empresa li va recomanar fórmules per saltar-se la regulació i van prometre un augment mitjà de més de sis punts de quocient intel·lectual, a més d'oferir la selecció d'altres trets com l'alçada. El fet de poder seleccionar o conèixer trets no relacionats amb la salut del fetus, fa pensar en l'eugenèsia, que és aquella disciplina que té com a objectiu modificar l'herència genètica de les persones per millorar una raça o l'espècie humana. Aquest corrent de pensament sorgit al segle XIX va desembocar, entre d'altres, en els horrors del nazisme. 

Defensors de l'eugenèsia?

La plataforma Hope not Hate denúncia la connexió d'Heliospect Genomics i els seus creadors amb coneguts defensors de l'eugenèsia i els seus vincles amb l'activisme d'extrema dreta. De fet, entre els directius de l'empresa hi ha Jonathan Anomaly, un defensor de l'anomenada “eugenèsia liberal”, que defensa la selecció i la millora genètica dels individus mitjançant eines biotecnològiques, encara que es vol desvincular de la càrrega negativa d'aquest terme.

Segons la investigació, aquest directiu de l'empresa té relació amb Elon Musk qui, segons assegura, considera que el projecte "és genial" i té el suport d'altres milionaris de Silicon Valley. Entre els que donen suport a l'empresa hi ha Simone i Malcolm Collins, els quals es defineixen com a pronatalistes i defensen la necessitat de "promoure taxes de natalitat més altes entre les poblacions econòmicament i intel·lectualment productives" a partir de tècniques com la selecció d'embrions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!