La Xunta de Galícia restringeix la presència dels mòbils a classe des de l'any 2015. Fins a hores d'ara, no estava permès el seu ús durant les hores lectives, però a partir del 8 de gener, quan els alumnes i professors tornen de les vacances de Nadal, el mòbil quedarà totalment prohibit per als infants i adolescents. Això vol dir que els joves gallecs no podran utilitzar el seu mòbil tampoc durant les hores d'oci, tal com podien fer ara. Ni al pati, ni al menjador, ni a les entrades ni sortides escolars. 

A partir de les vacances de Nadal 

Concretament, a partir de la tornada de les vacances de Nadal el telèfon mòbil només es podrà utilitzar quan hi hagi l'autorització "per usos educatius i amb supervisió del mestre". "No és una prohibició total sinó que allarga la limitació. Hem vist que, si fan un ús lliure dels mòbils, els infants i joves estan absorts al pati i després de classe, i només miren la pantalla. És fonamental que convisquin, que interactuïn entre ells. Hem d'actuar en els moments d'oci", ha explicat la directora general d'ordenació i innovació educativa de la Xunta, Judith Fernández, a El món a RAC1.

De fet, Fernàndez explica que el 75% de les escoles gallegues ja funcionen d'aquesta forma perquè els directors han aplicat la prohibició dels mòbils. "Els deixem entrar el telèfon al centre però dins de la motxilla, la cartera o la bossa. Han de tenir el mòbil en mode avió", ha dit la directora general d'ordenació fent referència al format telefònic amb el qual no tens cobertura, no reps missatges ni trucades. 

Tot i aquesta aposta del govern gallec de prohibir el mòbil a les aules, mantindran una formació digital per als alumnes per educar-los en l'àmbit digital. "El que volem és que puguin descansar, que no tinguin accés als telèfons mòbils, però sí a la companyia de la resta d'alumnes", ha admès. Així mateix, ha subratllat que la majoria de l'opinió pública gallega s'ha mostrat partidària d'aquesta mesura. "També volem implicar les famílies, però fora dels horaris lectius no podem més. Per això, iniciarem una campanya de difusió i sensibilització perquè les famílies siguin conscients del risc de certs continguts que poden arribar als seus fills", ha conclòs.

Els Informes PISA

Galícia, com la gran majoria de comunitats autònomes, va patir una caiguda pel que fa als resultats de l'Informe PISA. Concretament, hi va haver una disminució de fins a 12 punts pel que fa a matemàtiques en comparació als exàmens que es van realitzar durant el 2018. De fet, va passar de ser la cinquena comunitat autònoma en resultats al vuitè lloc. Tot i això, va ser la comunitat amb millors resultats en l'àmbit de les ciències. De fet, els alumnes obtenen 21 punts més que la mitjana estatal. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!