María Río, vicepresidenta i directora general de Gilead Sciences España i Portugal, i Marina Pollán, directora de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), organisme dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, han subscrit l'acord de col·laboració de la XI edició de les Beques Gilead a la Investigació Biomèdica.

Aquestes beques, que estan dirigides a impulsar la I+D a Espanya i reconèixer la tasca dels investigadors espanyols, se celebren des de fa més d'una dècada, amb una inversió aproximada d'un milió d'euros. Uns ajuts que són possible gràcies a la col·laboració entre Gilead i l'ISCIII, entitat que garanteix que el procés de revisió dels projectes d'investigació compleix els principis de transparència, objectivitat i independència necessaris per a la correcta elecció dels projectes per finançar.

"És per a mi una enorme satisfacció anunciar que ja està en marxa l'11a edició de les Beques Gilead a la Innovació Biomèdica. Aquesta iniciativa és una de les més importants d'entre les quals s'organitzen al nostre país en el camp de la investigació, i és un orgull veure com es consolida i com continua complint anys donant suport als investigadors espanyols. Com sempre, l'experiència i traça de l'Institut de Salut Carles III són una garantia del rigor i la qualitat científica dels projectes que seran seleccionats", va assenyalar María Rio, vicepresidenta i directora general de Gilead España i Portugal.

Segons va explicar Marina Pollán, directora de l'ISCIII, "en l'Institut ens sembla molt important continuar donant suport a aquest tipus d'iniciatives de col·laboració publicoprivada, que permeten consolidar diferents vies d'impuls a la investigació en salut. Com en anys anteriors, la nostra participació en l'avaluació de projectes d'aquestes beques suposa una nova mostra del compromís de l'ISCIII per la generació de coneixement científic per cuidar la salut de les persones".

Reconeixement a l'excel·lència

Amb el pas dels anys, Gilead ha anat incloent diferents àrees terapèutiques per impulsar la investigació en aquells àmbits i patologies que tenen necessitats mèdiques urgents no cobertes. D'aquesta manera, en aquesta edició es reconeixeran els millors treballs d'investigació en el VIH, covid-19, hepatitis delta, limfomes no Hodgkin de cèl·lules B i oncologia mèdica, per al que comptarà amb la col·laboració de les principals societats científiques i grups col·laboratius d'aquestes disciplines.

L'avaluació dels projectes serà realitzada per l'ISCIII, entitat que compta amb l'experiència i estàndards de qualitat propis i la participació d'avaluadors nacionals i internacionals per parells per a cada projecte.

A més, en aquesta onzena edició s'atorgarà -per quart any consecutiu- un reconeixement especial a aquells treballs presentats per joves investigadors. Una iniciativa amb què Gilead i l'ISCIII busquen destacar la tasca investigadora i fomentar l'experiència i el talent dels científics espanyols més joves en diferents àrees amb necessitats metgesses encara per cobrir.

Les Beques Gilead a la Investigació Biomèdica van néixer el 2013 amb l'objectiu de promoure la investigació biomèdica en els centres clínics assistencials d'Espanya. Avui són un referent dins del sector sanitari espanyol, tant per la inversió realitzada -al voltant d'un milió d'euros anuals-, com pel nombre de projectes aprovats. Al llarg d'aquest període, s'han seleccionat 185 projectes de 13 comunitats autònomes.

Les iniciatives per optar a les Beques Gilead a la Investigació Biomèdica s'hauran de formular en anglès fins al diumenge 30 de juny al web 'https://becasgileadinvestigacion.es/'. Cada investigador principal sol podrà presentar un projecte d'investigació i es permetrà un màxim de dos projectes per àrea terapèutica i centre assistencial sanitari a què estigui adscrit l'investigador principal (IP). Posteriorment, l'Institut de Salut Carles III serà l'encarregat de la revisió dels projectes i realització del llistat de prelació.