Activistes del moviment 'Joventut pel Clima' de tot el món han reclamat aquest dimecres en la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marco de Canvi Climàtic de l'ONU "justícia climàtica ambiental" de manera urgent i han garantit que continuaran lluitant pel seu futur i pel de el planeta.

En una roda de premsa, organitzada per Climate Action Network, que els ha cedit el seu temps perquè poguessin presentar la seva reclamació, un representant de 'Youth for Climate' de cada continent ha expressat les voluntats dels joves.

El xilè Joel Peña ha manifestat a les comunitats indígenes que les veus s'estan alçant i que tots reconeixen que aquesta és una lluita contra l'emergència climàtica. El jove ha sostingut que el que ocupa a Xile i a la resta de Llatinoamèrica és "signe" d'un problema polític ja que la dignitat de les persones no sols recau en les solucions econòmiques i ha reclamat "justícia climàtica" en la qual els països desenvolupats han de fer més per a aconseguir limitar a 1,5 °C l'augment de la temperatura global.

"Des de Joventut pel Clima hem donat l'alarma. Un massiu moviment climàtic està sorgint. Reclamem a tots els líders que no ens enfrontin perquè la crisi climàtica és aquí i és temps d'actuar", ha insistit el jove que ha reclamat en 2020 contribucions "ambicioses" perquè el món no pot permetre's perdre la lluita contra el canvi climàtic amb polítiques que no siguin adequades per a garantir la supervivència.

A més, ha assegurat que no es pot afrontar aquest canvi climàtic sense democràcies sanes que respectin els drets humans bàsics i ha demanat la fi "immediata" del que està passant a Xile "amb els drets humans diàriament" per a poder aconseguir una justícia climàtica i una justícia social.

El jove també ha tingut paraules per a països com el Brasil, Mèxic o Colòmbia on ha denunciat que s'assassina i persegueix a líders indígenes. "Les violacions als drets humans a Xile ocorrien, abans fins i tot d'aquest aixecament social", ha afegit.

Peña s'ha dirigit a la ministra de Medi Ambient xilena, que presideix de la COP25, Carolina Smichdt, per a demanar-li que "faci tot el possible per a protegir a la societat mentre vostè sigui una líder ambiental". Precisament, ha reclamat als líders llatinoamericans "que mai han viscut en la pobresa" que incloguin als més desfavorits en les polítiques d'adaptació i mitigació al canvi climàtic; que tinguin "coratge" i que empaticen amb els joves per a enfrontar el canvi climàtic i així, deixin de perseguir i danyar a "aquells que lluiten per un món millor".

Un altre 'Jove pel Clima', representant europeu, ha advertit als polítics de tot el món que estan "ignorant l'emergència climàtica" que si no prenen decisions en línia amb el que diuen els científics "el sistema col·lapsarà". Al seu judici, en comptes d'actuar en aquest sentit, ha acusat els polítics de posar per davant la protecció dels seus propis interessos econòmics en comptes de, com a servidors públics, l'interès de milions de persones que sofreixen o moren pels desastres climàtics.

"És injust, no és democràtic i és criminal", ha etzibat el jove que alerta que "no hi ha senyals" que les emissions baixaran aviat, per la qual cosa insta a canviar les regles "dels països rics" per a aconseguir limitar l'escalfament global a 1,5 °C. Per això, ha garantit que els joves pel clima hauran de continuar lluitant i el faran per a empènyer tan fort com puguin per a aconseguir una "acció real i efectiva" però en solidaritat amb les comunitats més desfavorides.

"Milions de persones a tot el món estan juntes, als carrers reclamen justícia climàtica. Si no, el sistema polític i econòmic avançarà en la destrucció del nostre planeta", ha conclòs.