Més de 800 voluntaris de les agrupacions de defensa forestal (ADF) catalanes s'han concentrat aquest diumenge al matí a Hostalric (Selva) per reivindicar el seu paper en la prevenció i l'extinció dels incendis. "Des del 2022, amb el nou Pla INFOCAT i el nou PAGI, ens han rellevat una mica les funcions que teníem i volem recuperar-les per continuar treballant sota les ordres de Bombers", ha dit Ramon Torrents, el president del Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya. En aquesta línia, ha criticat que "la direcció política de Bombers vulgui acabar amb el model català de voluntariat participant en les emergències" i ha assenyalat que deixar enrere les ADF suposaria retirar més de 6.500 efectius dels incendis forestals. 

L'objectiu de la protesta ha estat, precisament, demanar que no se'ls aparti de les tasques de prevenció i extinció d'incendis forestals, així com que es mantingui el model de col·laboració entre bombers professionals i aquest cos de voluntaris. "Estem acostumats a treballar braç a braç amb els Bombers i seguir les seves instruccions i volem continuar així", ha defensat Torrents, que ha subratllat que "no es pot prescindir dels prop de 6.500 voluntaris ADF de Catalunya, així com tampoc de la flota de més d'un miler de vehicles" de les agrupacions de defensa forestal. "Estem formats per treballar en una primera intervenció i per donar suport en l'extinció sota el comandament de Bombers", ha recordat el president, que ha deixat clar que "perdre el voluntariat suposaria perdre la capacitat de fer una resposta ràpida des del territori, perquè les ADF arriben abans que els Bombers en un 40% dels incendis; per proximitat".

És per això que el president del Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya ha reclamat poder-se reunir amb la Generalitat, el conseller d'Interior i la direcció política de Bombers per decidir quin és el model que es vol seguir en un futur. "La solució és parlar-ne, però ni ens escolten ni ens volen atendre", ha apuntat Torrents, reiterant que fa temps que no mantenen cap contacte amb les autoritats. 

Segons les ADF, des del 2022, quan es va aprovar el nou pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya i el nou pla d'actuació del Grup d'Intervenció, se'ls "ha anat rellevant de les funcions que tenien". D'aquesta manera, actualment només poden donar una primera resposta a la cua de l'incendi, oferir suport amb maquinària agrícola, camions cisterna d'aigua, així com tasques de ramat i vigilància en incendi controlat.

La problemàtica, segons han assenyalat, va més enllà; i és que el col·lectiu denuncia que també estan "apartant" altres voluntaris com els de "Protecció Civil o La Creu Roja". "Catalunya és un país de voluntaris, ho ha sigut sempre i hem de continuar així", ha apuntat Torrents, insistint que no volen "permetre" aquesta retirada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!