La dissenyadora de moda Mary Quant ha mort "pacíficament a casa seva" aquest dijous als 93 anys, segons ha comunicat la seva família. Quant és coneguda mundialment per dissenyar la minifaldilla, que va ajudar a definir els anys 60. El 10 de juliol de 1964 la dissenyadora britànica va posar per primera vegada a sobre d'una passarel·la una versió de 35 centímetres de la minifaldilla, 15 centímetres per sobre del que s'acceptava en aquella època. Inicialment, el seu disseny va ser criticat, i fins i tot, Coco Chanel la va denominar com "simplement horrible". Així doncs, va començar una revolució de la moda per rescatar les dones joves dels anys 50 i 60, que estaven obligades a vestir-se com les seves mares. Mary Quant també va ser pionera en els vestits de sac i va convertir els pantalons i les malles en una peça bàsica dels armaris de les dones de tot el món. A banda, de ser una icona de la moda, també va popularitzar el tall de cabell 'bob'.

Mary Quant 1963 GTRES
La dissenyadora Mary Quant a l'any 1963 / GTRES

Revolució de la moda a Londres

Mary Quant va néixer a una petita localitat anglesa al sud de Londres, Blackhealt. Els seus estudis de moda els va començar els anys 50. L'any 1959, va obrir juntament amb el seu marit, Alexander Plunket Greene, la seva primera boutique, El Bazaar, a King’s Road, que es va convertir en el cor del 'Swinging Chelsea' de Londres i es va convertir en la base del que es convertiria en un imperi internacional de la moda. Els seus dissenys es van popularitzar ràpidament entre les joves londinenques perquè oferia peces acolorides i més atrevides. Les seves minifaldilles, els vestits curts, i sense mànigues i els shorts van revolucionar la moda urbana més enllà d'Europa, fins que es van arribar a popularitzar-se als Estats Units. El seu "aspecte de Chelsea", amb faldilles curtes, es va popularitzar gràcies en part a la col·laboració de Quant amb Twiggy, la primera supermodel britànica, la imatge de la qual es va convertir en una icona als anys 60. El disseny de la minifaldilla de Mary Quant va rebre crítiques pel seu caràcter transgressor.  "No vaig tenir temps d'esperar l'alliberament femení", va declarar.

Mary Quant desfilada Madrid 1968 Efe
Mary Quant a una desfilada a Madrid l'any 1968 / EFE

Mary Quant va explicar l’any 2019, a la mostra retrospectiva sobre la seva aportació a la moda al Victoria & Albert Museum, d’on va sorgir el nom de la seva peça estrella: es va inspirar en el seu cotxe preferit, el MiniCooper.  La dissenyadora britànica va descriure així a les clientes que es van apuntar a la minifaldilla: “Són femenines, però la seva feminitat rau en la seva actitud més que en la seva aparença. Els agrada cridar l’atenció, però amb intel·ligència. Estan plenes de vida, són positives, tenen opinions fortes”.

 

"Alegre llibertat de la moda"

El museu Victoria & Albert, de Londres, ha reconegut el llegat de Mary Quant a Twitter: “És impossible exagerar la continuació de Quant a la moda. Ella va representar l’alegre llibertat de la moda de la dècada de 1960 i va oferir un nou model a seguir per a les dones joves. La moda actual li deu molt a la seva pionera visió”.

Per la seva part, l’antiga editora en cap de la revista British Vogue, Alexandra Shulman, ha assegurat en saber-se la mort de la dissenyadora britànica que Mary Quant va ser “líder de la moda, però també de l’emprenedoria femenina, una visionària que va ser molt més que d’una gran tallada de cabells”, referint-se al cabell curt que habitualment portava i que va ser molt popular als anys seixanta.