Els pares continuaran desbordats un any més: el 45% dels infants no aconsegueix plaça a cap escola bressol municipal de Barcelona el curs 2024-2025. Això significa que 3.709 criatures d'entre 0 i 3 anys les famílies dels quals han fet la petició quedaran fora de la xarxa pública, segons dades de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona que ha avançat l'ACN. Per grups d'edat, a I0 (nadons de 0-1 anys) s'ha atès el 58% de 1.391 sol·licituds de plaça; a I1 (1-2 anys), el 57% de 4.403, i a I2 (2-3 anys), només el 51% de 2.497. 

Per districtes, on menys demanda s'atén és a l'Eixample (37,2%), seguit de Gràcia (45%) i Sants-Montjuïc (47,2%). Per contra, la ràtio més alta és a Nou Barris, on gairebé el 67% de la demanda és atesa, seguit de Sant Martí (65,8%), un "desequilibri" territorial fet expressament per "privilegiar zones amb una major vulnerabilitat socials", segons el consistori.

Un de cada quatre infants de Barcelona va a una escola bressol municipal

La xarxa de 105 escoles bressol municipals acollirà el curs vinent 8.845 infants de 0 a 3 anys, prop d'una de cada quatre criatures d'aquest grup d'edat de la ciutat. Malgrat que els darrers anys l'oferta pública ha anat augmentant, passant de 35 equipaments l'any 2000 a 105 actualment, el nombre de les famílies que sol·liciten una plaça pública també han crescut: des de fa tres cursos les matrícules de la xarxa pública superen en volum les de la privada.

El regidor d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona, Lluís Rabell, en declaracions a l'ACN, ha assegurat que és "conscient" de la problemàtica i ha admès que cal un "esforç de desenvolupament d'escoles bressol". En aquest sentit, ha avançat que el consistori vol inaugurar-ne quatre més abans que acabi el mandat, la qual cosa suposaria un total de 647 places noves, i deixaria la xarxa pública amb una capacitat total de més de 9.200 places. Les instal·lacions que s'inauguraran —n'hi ha una que s'ampliarà— són Casernes (Sant Andreu), Can Carreras (Nou Barris), La Mar (Barceloneta) i una quarta a la Sagrada Família (Eixample).

Baixa la natalitat però creix la demanda

Rabell ha subratllat la "contradicció" que es produeix a la ciutat: mentre baixa la natalitat i la població menor de 3 anys a la ciutat, creix la demanda. Un efecte que, a parer seu, es deu a la major "consciència" social sobre la importància d'escolaritzar els infants d'aquesta franja d'edat, però també de la "qualitat" i "l'èxit" de la xarxa pública municipal d'escoles bressol. 

La realitat, però, és també que avui en dia no és habitual que un dels progenitors es quedi a casa per cuidar les criatures i matricular els fills a l'escola bressol és una necessitat. Aquest és el cas de la Natàlia González, mare d'un dels nadons que s'ha quedat sense plaça pel curs 2024-25 a l'Eixample. En una conversa a l'ACN, explica, amb gran "incertesa", que un dels dos haurà de renunciar a la seva vida laboral per fer-se càrrec del fill de 10 mesos, generant un problema per l'economia familiar. "Al nostre centre vam aplicar 80 famílies per 30 places, els números són escandalosos", es queixa amargament de la situació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!