L'avenç inexorable de l'escalfament global antropogènic, és a dir, per l'acció humana, pinta un futur molt negre en diversos fronts. No només cal preparar-se per un futur amb temperatures sufocants, extinció d'espècies o refugiats climàtics, entre altres, sinó que el subministrament d'aliments actual penja d'un fil. Entre els efectes de la crisi climàtica, l'escassetat d'aigua és un dels més preocupants. Segons el darrer informe de la Comissió Global d'Economia de l'Aigua publicat aquest dijous, la meitat de la producció mundial d'aliments estarà en risc de col·lapsar en els pròxims 25 anys. 

La meitat de la població mundial ja s'enfronta a l'escassetat d'aigua, i aquesta xifra augmentarà a mesura que empitjori la crisi climàtica. Tanmateix, aquest escenari encara anirà a pitjor, si no s'implanten mesures més dràstiques contra el canvi climàtic. Per exemple, la demanda d'aigua dolça superarà l'oferta en un 40% a finals de la dècada, perquè els sistemes d'aigua del món estan sotmesos a un "estrès sense precedents".  La investigació de la Comissió apunta que els governs i els experts han subestimat molt la quantitat d'aigua necessària perquè les persones tinguin una vida digna. Si bé es necessiten entre 50 i 100 litres al dia per a la salut i la higiene de cada persona, en realitat les persones necessiten uns 4.000 litres al dia per tenir una alimentació adequada i una vida digna.

A més de destacar que es necessita més aigua de la que se suposava fins ara per tenir una vida digna, l'informe destaca l'obligació de tenir uns ecosistemes globals equilibrats. Gran part de l'aigua dolça del món prové de la pluja, la qual sovint es genera a milers a centenars de quilòmetres d'on acaba caient.  "L'economia xinesa depèn de la gestió forestal sostenible a Ucraïna, Kazakhstan i la regió del Bàltic", exemplifica en declaracions a The Guardian el professor Johan Rockström, director de l'Institut de Potsdam per a la Investigació de l'Impacte Climàtic i un dels copresidents de la comissió. "I és el mateix cas per al Brasil, que subministra aigua dolça a l'Argentina. Aquesta interconnexió només demostra que hem de situar l'aigua dolça a l'economia global com un bé comú global".

Cap acció global

L'informe denuncia que actualment no s'està coordinant cap esforç global per abordar aquesta crisi. Tot i la interconnexió dels sistemes globals de l'aigua, no hi ha estructures per a la seva protecció. De fet, a l'estudi es denuncia que l'ONU ha celebrat només una conferència sobre l'aigua en els darrers 50 anys, i només el mes passat va nomenar un enviat especial per a l'aigua.

A més, la Comissió subratlla que si bé els pitjors efectes de la crisi de l'aigua encara trigaran uns anys, actualment ja es fan notar. La sequera a l'Amazònia, les inundacions a Europa i Àsia i el desglaç de les glaceres a les muntanyes, que provoca tant inundacions com sequeres aigües avall, són tots exemples dels impactes del temps extrem que probablement empitjoraran en un futur pròxim. L'ús excessiu de l'aigua per part de la gent també està empitjorant la crisi climàtica, per exemple, drenant les torberes i els aiguamolls, rics en carboni, que després alliberen diòxid de carboni a l'atmosfera, segons es recull al diari britànic. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!