La tromba d'aigua que va impactar contra el iot de luxe enfonsat a la costa de Porticello s'ha d'entendre en un context més ampli que el d'una forta tempesta estiuenca. Experts consultats pel diari britànic The Guardian assenyalen que el canvi climàtic ha alimentat la tempesta que ha acabat enfonsat l'embarcació provocant, per ara, un mort i sis desapareguts, entre els quals hi ha el president de Morgan Stanley, Jonathan Bloomer; l'empresari tecnològic i propietari de l'embarcació, Mike Lynch, i la seva filla, entre altres.
Fins ara, les autoritats i els testimonis dels fets sostenen que el vaixell va ser colpejat per una tromba d'aigua tornada, una columna giratòria d'aire i boira d'aigua que té les mateixes característiques que un tornado terrestre. Es tracta d'un fenomen meteorològic que no és aliè a la mar Mediterrània, però que on és realment freqüent és a les aigües tropicals. Tanmateix, en els darrers anys el nombre de trombes d'aigua han augmentat i s'han tornat més violentes a la zona de la Mediterrània. El motiu? L'augment de la temperatura a la regió per culpa de l'escalfament global provocat per l'activitat humana,
La zona de la Mediterrània és una de les més vulnerables a l'escalfament global, és a dir, que pateix amb major duresa el canvi climàtic i les seves conseqüències. Aquest any és una mostra clara d'aquest fenomen, ja que l'aigua de la Mediterrània ha arribat a temperatures caribenyes batent tots els rècords. A Mallorca es van superar els 30 graus, mentre que a la zona de l'enfonsament del iot la temperatura de l'aigua es va moure entre els 27 i els 30 graus.
Canvi climàtic i l'accident, vinculats sense dubte
Luca Mercalli, president de la Societat Meteorològica Italiana, ha declarat al diari britànic que les altes temperatures van crear una gran quantitat d'energia, que va fer que les tempestes fossin més intenses. "Per exemple, fa 30 anys un esdeveniment d'aquest tipus podria haver provocat vents de 100 km/h. Avui són 150 km/h perquè les temperatures del mar de tres graus més altes signifiquen una enorme quantitat d'energia per a les tempestes, i quan arriba l'aire fred és explosiu", ha detallat.
Roberto Danavaro, biòleg marí de la Universitat d'Ancona, ha afirmat que hi ha "un vincle directe absolut" entre les temperatures anòmales del mar d'aquest estiu i la tempesta. "L'ocurrència de tornados o huracans mediterranis ha anat augmentant en freqüència durant els últims 10 a 15 anys. I a partir de les altes temperatures, és probable que en vegem més al setembre i a l'octubre. La calor d'aquest estiu no portarà res de bo".
Un altre expert entrevistat per The Guardian, ha apuntat a la relació indeslligable entre els fets de l'enfonsament i el canvi climàtic i alerta que tot plegat anirà a més. "Malauradament, aquests esdeveniments, que abans eren anòmals, en el sentit que gairebé mai no van passar, ara comencen a passar amb més freqüència. Aquest és un signe del canvi climàtic", ha advertit Paolo Sottocorona, meteoròleg.