Un turista va ser detingut aquest dissabte al jaciment arqueològic italià de Pompeia després de ser sorprès ratllant la paret d'una antiga casa romana per escriure la paraula "ALI" i haurà de pagar les tasques de restauració. El ministre de Cultura italià, Gennaro Sangiuliano, va denunciar en un comunicat aquest "fet gravíssim" i va avançar que el detingut haurà de pagar els costos de la |reparació gràcies a una nova llei que augmenta les sancions contra els qui perjudiquin el patrimoni nacional.

Delicte de dany al patrimoni

El detingut és un turista del Kazakhstan, segons avancen els mitjans, que va ser sorprès pels vigilants de Pompeia mentre escrivia les lletres "ALI" sobre el guix d'una de les parets de la coneguda com a "Casa dels Ceii", antiga família pompeiana. Immediatament després va ser detingut per agents del cos dels Carrabiners (policia militaritzada) i haurà de respondre del delicte de dany a patrimoni.

No és la primera vegada que algú atempta contra l'antiga ciutat romana de Pompeia i els altres llocs arqueològics propers, arrasats per l'erupció del volcà Vesubi l'any 79 dC. El passat 3 de juny un turista dels Països Baixos va gargotejar la seva firma amb retolador indeleble en una paret amb frescos d'una casa d'època romana d'Herculà, a prop de Pompeia.

L'última troballa a Pompeia

Les excavacions que s'estaven realitzant a l'àrea arqueològica de Pompeia el mes d'abril passat, van permetre el descobriment d'un imponent saló de banquets, d'elegants parets negres i decorat amb frescos amb temes mitològics inspirats en la guerra de Troia. Es tracta d'"un ambient refinat en el qual passar moments de convivència, entre banquets i converses, en el que es respira l'alt nivell de vida demostrat per l'amplitud de l'espai, la presència de frescos i mosaics que daten de l'estil III, la qualitat artística de les pintures i l'elecció dels temes," van explicar en un comunicat.

Als increïbles frescos trobats durant els treballs a l'illa 10 de la Regió IX "el tema dominant sembla ser el de l'heroisme, en les representacions de parelles d'herois i divinitats de la guerra de Troia, però també del destí i al mateix temps de la possibilitat, sovint no aprofitada, que té l'home de poder canviar el seu propi destí", afegien. L'excel·lent estat de conservació ha permès localitzar "a més d'Hel·lena i Paris, indicades en una inscripció grega entre les dues figures amb el seu altre nom 'Alexandre' i a les parets de la sala apareix la figura de Cassandra, filla de Príam, aparellada amb Apol·lo".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!