La inflació, tot i que en el global es manté per sota del 5%, encara és massa alta pel que fa als productes alimentaris. Aquesta situació colpeix, especialment, als més joves, que són els qui disposen de menors ingressos. Així, i segons un recent estudi elaborat per To Good To Go, aplicació especialitzada en reaprofitament d’aliments, el 84% dels estudiants d’entre 18 i 25 anys que viuen sols admet que li falten diners per poder menjar bé a final de mes.
supermercat / Foto: Hobi industri / Unsplash
 

 

Alternatives

Aquesta situació impulsa els joves a identificar alternatives per cobrir les seves necessitats bàsiques i, en aquest sentit, el 96% afirma haver hagut de canviar els seus hàbits de consum d'aliments i, d'aquests, un 51% assegura prestar una atenció més gran per evitar el malbaratament d'aquests. D'aquesta manera, les generacions joves reconeixen la necessitat d'adoptar un enfocament responsable per preservar el medi ambient i també cuidar la seva butxaca. Però, es reflecteix això en el seu desaprofitament? Encara que es tracta d'una tasca complicada, els esforços són presents i més del 50% assegura tirar-ne menys del 5% del menjar que compren. Aquesta tendència a cuidar tant el medi ambient com l'economia personal es veu reforçada per certs hàbits de compra. Així, un 68% es fixa més en les promocions i descomptes, mentre que un 54% ha reduït la qualitat dels aliments que compra i un 35% ha disminuït la quantitat de menjar.

Altres raons

 L'enquesta realitzada a 1.700 estudiants revela que el 63,6% viu amb preocupació el futur del planeta i la sostenibilitat. En aquest sentit abordar el desaprofitament d'aliments és assenyalat pels joves com una qüestió fonamental, doncs 4 de cada 5 considera clau afrontar aquest repte per garantir un futur més verd. I és que, quan es tira menjar, es malgasten tots els recursos naturals fets servir per a la seva producció. Es malgasta el 24% de l'aigua feta servir per produir aliments, mentre que el 30% de la terra conreada es destina a productes que mai no es consumiran. A més, aquesta problemàtica representa fins i tot 10% de totes les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a nivell global. L'estudi també dona llum sobre la percepció dels joves davant de les accions per part de les baules prèvies de la cadena alimentària o les Administracions públiques. El 80,6% dels estudiants considera que Europa pot abordar el problema del canvi climàtic i el 56% creu que només s'aconseguirà si es compta amb una legislació i mesures que siguin ambicioses.

Quant a l'actuació dels Governs i les Administracions públiques en matèria de malbaratament d'aliments, el 74,3% considera que no estan fent la seva part i que es necessita més acció i compromís de les administracions. "La realitat dels més joves és essencial per entendre el problema del desaprofitament d'aliments i poder donar amb solucions a aquesta xacra mundial. És fonamental la col·laboració entre totes les parts que intervenen en la cadena de valor, des del productor fins al consumidor passant pels distribuïdors, l'hostaleria i fins i tot l'Administració pública. Aquesta és la clau per poder assolir els objectius de reducció de malbaratament alimentari. Si fomentem l'actuació col·lectiva i la unió de forces aconseguirem avançar cap aquest objectiu de desaprofitament zero", explica Marie Lindström, directora de Too Good To Go a Espanya.