El superordinador Caléndula, que opera des de Lleó i acaba de multiplicar per deu la seva potència de càlcul, acaba de marcar una fita: pot processar gràcies a una inversió de més de 20 milions d'euros finançada per la Junta de Castella i Lleó l'equivalent a 12.000 còpies de 'El Quixot' en un segon.

image 750x 654cef0433ebf
 

7000 teraflops

Amb la inversió, que permetrà impulsar encara més la investigació científica a Castella i Lleó i contribuir al desenvolupament d'aplicacions d'IA, Caléndula assoleix una capacitat de 7000 teraflops, el que li permet realitzar 7000 bilions d'operacions per segon. La seva capacitat el converteix en el segon superodenador més potent d'Espanya. El supera el MareNostrum, ubicat a Barcelona.

Per a què s'utilitzarà

Calèndula, a més de per als usos citats, també servirà, segons els seus gestors, per descobrir fàrmacs nous; millorar les prediccions de la propagació dels incendis i els fenòmens atmosfèrics; perfeccionar la detecció precoç, precisió, diagnòstic i efectivitat de les teràpies; controlar la selecció del bestiar i les malalties de les plantes; i establir una millor connectivitat en universitats, escoles i centres d'investigació. El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitat així ho apunta en la seva pàgina web oficial: "La seva activitat principal és la millora de les tasques d'investigació a les Universitats, els centres de I+D i les empreses. Per a això es promouen i desenvolupen accions d'innovació al món de la Societat del Coneixement, en l'àrea del càlcul intensiu, de les comunicacions i els serveis avançats, contribuint mitjançant el perfeccionament tecnològic al desenvolupament econòmic de la Comunitat i a la millora de la competitivitat de les empreses."