Els primers codis QR es van desenvolupar al Japó allà per 1994. Denso Wave, una companyia del grup Toyota, els va començar a utilitzar per localitzar millor peces en magatzems. Amb la pandèmia, el seu ús es va generalitzar, especialment al comerç i l'hostaleria, ja que aquest tipus de codis permeten accedir a informació sense necessitat de contacte físic. Avui, sense les limitacions de la pandèmia en vigor, a molts restaurants es continuen utilitzant a tall de solució econòmica per informar del menú i, també, són moltes les administracions que els fan servir per traslladar informacions diverses. Amb tot, també comporten risc, perquè poden haver estat elaborats amb finalitats malicioses. Per això, abans d'escanejar-ne un, convé prendre precaucions.

images
 

Què pot ocórrer?

Els codis solen ser en llocs de pública concurrència i, així, els ciberdelinqüents poden substituir-los per redirigir les víctimes cap a on els interessen. Hi ha, tanmateix, maneres senzilles de protegir-se i evitar que un simple escaneig coli un cavall de Troia al nostre mòbil o tablet.

Què fer?

El primer, comprovar l'URL a la qual et dirigeixen. També, convé extremar les precaucions si se't demana informació financera. Abans d'escanejar, és bona idea comprovar si el QR físic presenta signes d'haver estat manipulat. Una altra bona idea és no instal·lar mai aplicacions mitjançant codis QR.