Catalunya és un territori dins del qual la recerca en salut és una de les puntes de llança de la innovació; però, sovint, la comunicació dels projectes que es desenvolupen no es fa de la manera més acurada. Per solucionar aquesta situació, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) del Departament de Salut i nou institucions de recerca de Catalunya han elaborat la guia Recomanacions per una comunicació inclusiva en la recerca en salut.

complex recerca mercat del peix ciutadella del coneixement ajbcn (2)
 

Objectiu

L’objectiu principal de la publicació d’aquesta guia és promoure la inclusió d'un llenguatge que promogui la visibilització, igualtat i representativitat de totes les persones i evitar aquelles situacions en què el llenguatge pugui contenir lèxic o formes que invisibilitzin o discriminin les persones. Aquest instrument –que s’ha elaborat tant en llengua catalana com anglesa– conté recomanacions aplicables a la comunicació escrita, oral i visual per ser una eina de suport per a una comunicació inclusiva en les institucions de recerca en salut, complementària a les guies lingüístiques oficials i als manuals d’estil de les institucions.

Importància

La comunicació inclusiva és fonamental per garantir que totes les persones se sentin representades i valorades. Tot reconeixent aquesta necessitat, la guia conté exemples i estratègies d’usos preferibles i usos no recomanats, per mostrar la seva aplicació pràctica i amb la voluntat de facilitar recursos i conscienciar i contribuir a la inclusió plena, respectuosa i no discriminatòria de qualsevol col·lectiu i diversitat. Per aquest motiu, tal com expliquen les seves autores, el document no només inclou exemples sobre el tractament de gènere, sinó també d’altres diversitats, com el tractament comunicatiu de discapacitats, malalties i grups culturals.