Què és el primer que se t'ocorre quan; sigui a casa teva, al carrer o a la feina; veus una panerola? Segur que el teu primer impuls és trepitjar-la però fer-ho no és bona idea. Així ho consideren, almenys, en l'Organització Mundial de la Salut. T'expliquem per què.

/uploads/s1/35/52/62/25/cucaracha-pixabay_15_630x420.jpeg
 

Contenen bacteris

Les paneroles, i en això tenen raó les àvies, poden transmetre malalties i aquesta és una de les principals raons que no aconsella trepitjar-les. Quan ho fem, els bacteris que aquests insectes contenen poden escampar-se en l'ambient i provocar problemes seriosos a persones immunodeprimides. De fet, la llista de bacteris potencialment perilloses que les paneroles ajuts a transmetre és molt llarga i en ella caben la salmonella, els estafilococs que causen la diarrea, el bacteri Shigella que transmet la disenteria o la Vibrió cholerae, que produeix el còlera. I mai trepitgis una panerola a prop d'algú que pateixi algun tipus d'al·lèrgia o que pateixi asma. De fet, l'OMS considera que la seva presència no és adequada per a entorns urbans i que es tracta d'un insecte que s'ha d'erradicar dels assentaments humans per la seva condició de carronyaire antihigiènic.

Cinc tipus principals a Espanya

A Espanya, hi ha 5 tipus de paneroles: Blatella germanica, Blatta orientalis, Periplaneta americana, Supella longipalpa, i Periplaneta australasiae. Totes elles amb especialment resistents i tenen una gran capacitat de supervivència. El seu exoesquelet, que a més és flexible, poden suportar grans forces Per això costa d'eliminar-les. Què fer llavors? Molt fàcil: insecticida i el cadàver, a les escombraries.