La ramaderia, l’agricultura i l’agroindústria catalana creixen i, a més, ho fan obrint nous mercats: actualment, i segons dades de la Generalitat de Catalunya, les empreses i autònoms inscrits al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica exporten un terç del que produeixen.

dscn7588
 

Principal destí, la UE

D’aquest 33% de productes que s’exporta, un 17% es destina a altres països de la UE i un 16%, a països aliens al mercat comunitari. Del 66% de la producció que resta, un 40% es consumeix dins de Catalunya i un 26% a la resta d’Espanya. El mercat de fora de la UE va créixer el 2023 un 67,59%. El país al qual Catalunya exporta més aliments ecològics són els Estats Units, majoritàriament vins, caves i olis.

Volum

Pel que fa a la ramaderia ecològica, l’any 2023 es va tancar amb 1.135 explotacions ramaderes inscrites al CCPAE, el que significa un augment del 3,56% respecte de l’any anterior. La darrera dècada, el sector ramader ecològic s’ha incrementat en un 70,16%. El vaquí de carn és el subsector ramader ecològic majoritari a Catalunya, i l’any passat va créixer un 5,23%. En l’àmbit de l’agroindústria ecològica transformadora, comercialitzadora, el 2023 va finalitzar amb un total de 2.886 activitats agroalimentàries ecològiques registrades al Consell, amb un creixement del 3,43%. La darrera dècada, aquesta indústria agroalimentària ha crescut un 222,75%. Pel que fa a la facturació, la darrera dada disponible és de l’any 2022. El creixement va ser d’un +8,74% i va arribar als 1.294 milions d’euros. La darrera dècada, el volum de facturacions bio s’ha multiplicat per set.