La pujada de l'IPC s'ha atenuat, però els preus dels aliments segueixen disparats i aquesta inflació focalitzada en la cistella de la compra afecta, especialment, als més joves. Segons un recent estudi elaborat per Too Good To Go, la companyia responsable de l'app més gran del món dissenyada específicament per lluitar contra el desaprofitament d'aliments, el 35% dels joves d'entre 18 i 25 anys que viuen sols admet que compra menys quantitat de menjar.

Una consumidora fent la compra al supermercat. Europa Press
 

Estalvi

Les dades no enganyen: la inflació ha tingut un impacte significatiu en el pressupost dels estudiants, ja que al 84% li falten diners per poder menjar bé a final de mes segons l'enquesta. Per això, els joves busquen alternatives per cobrir les seves necessitats bàsiques. En aquest sentit, el 96% afirma haver hagut de canviar els seus hàbits de consum d'aliments i, d'aquests, un 51% assegura prestar més atenció per evitar el desaprofitament d'aliments i que, per aquesta raó, utilitzen aplicacions com To Good to Go i estan atents a les ofertes d'última hora dels supermercats, on els productes a punt de caducar es venen amb descomptes que poden superar el 30%.

Aquí no es tira res

Encara que es tracta d'una tasca complicada, els esforços per no malgastar menjar són presents i més del 50% assegura tirar-ne menys del 5% del menjar que compren. Aquesta tendència a cuidar l'economia personal es veu reforçada per certs hàbits de compra. Així, un 68% es fixa més en les promocions i descomptes, mentre que un 54% ha reduït la qualitat dels aliments que compra i un 35% ha disminuït la quantitat de menjar. L'enquesta s'ha realitzat entre 1.700 estudiants i revela, a més, que el 63,6% viu amb preocupació el futur del planeta i la sostenibilitat. En aquest sentit abordar el malbaratament d'aliments és assenyalat pels joves com una qüestió fonamental, doncs 4 de cada 5 considera clau afrontar aquest repte per garantir un futur més verd.