El malbaratament d'aliments i el seu impacte en el canvi climàtic és una preocupació creixent en la societat i els més joves són els més conscienciats. Segons un recent estudi elaborat per Too Good To Go, la companyia responsable de l'app més gran del món dissenyada específicament per lluitar contra el malbaratament d'aliments, el 80% dels joves estudiants a Espanya d'entre 18 i 25 anys considera fonamental evitar el desaprofitament d'aliments per frenar el canvi climàtic.

Es redueix el desaprofitament|malbaratament alimentari a les llars|cases 759x500
 

 

La preocupació dels joves pel medi ambient

L'enquesta realitzada a 1.700 estudiants revela que el 63,6% viu amb preocupació el futur del planeta i la sostenibilitat. En aquest sentit abordar el desaprofitament d'aliments és assenyalat pels joves com una qüestió fonamental, doncs 4 de cada 5 considera clau afrontar aquest repte per garantir un futur més verd. I és que, quan es tira menjar, es malgasten tots els recursos naturals fets servir per a la seva producció. Es malgasta el 24% de l'aigua feta servir per produir aliments, mentre que el 30% de la terra conreada es destina a productes que mai no es consumiran. A més, aquesta problemàtica representa fins i tot 10% de totes les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a nivell global.

Una manera d'estalviar

A més de per causes relacionades amb el medi ambient, la creixent conscienciació sobre el desaprofitament d'aliments té un aliat singular: la pujada del preu dels aliments. En aquest sentit, la inflació ha tingut un impacte significatiu en el pressupost dels estudiants, ja que al 84% li falten diners per poder menjar bé a final de mes segons les dades de l'enquesta. Per això, els joves busquen alternatives per cobrir les seves necessitats bàsiques. En aquest sentit, el 96% afirma haver hagut de canviar els seus hàbits de consum d'aliments i, d'aquests, un 51% assegura prestar una atenció més gran per evitar el malbaratament d'aliments. D'aquesta manera, les generacions joves reconeixen la necessitat d'adoptar un enfocament responsable per preservar el medi ambient i també cuidar la seva butxaca. Però, es reflecteix això en el seu desaprofitament? Encara que es tracta d'una tasca complicada, els esforços són presents i més del 50% assegura tirar-ne menys del 5% del menjar que compren. Aquesta tendència a cuidar tant el medi ambient com l'economia personal es veu reforçada per certs hàbits de compra. Així, un 68% es fixa més en les promocions i descomptes, mentre que un 54% ha reduït la qualitat dels aliments que compra i un 35% ha disminuït la quantitat de menjar.

L'estudi també dona llum sobre la percepció dels joves davant de les accions per part de les baules prèvies de la cadena alimentària o les Administracions públiques. El 80,6% dels estudiants considera que Europa pot abordar el problema del canvi climàtic i el 56% creu que només s'aconseguirà si es compta amb una legislació i mesures que siguin ambicioses.

Quant a l'actuació dels Governs i les Administracions públiques en matèria de malbaratament d'aliments, el 74,3% considera que no estan fent la seva part i que es necessita més acció i compromís de les administracions. "La realitat dels més joves és essencial per entendre el problema del desaprofitament d'aliments i poder donar amb solucions a aquesta xacra mundial. És fonamental la col·laboració entre totes les parts que intervenen en la cadena de valor, des del productor fins al consumidor passant pels distribuïdors, l'hostaleria i fins i tot l'Administració pública. Aquesta és la clau per poder assolir els objectius de reducció de malbaratament alimentari. Si fomentem l'actuació col·lectiva i la unió de forces aconseguirem avançar cap aquest objectiu de desaprofitament zero", explica Marie Lindström, directora de Too Good To Go a Espanya.