Els partits després del 27S (i 7).

Cs-Dins

Ciutadans es juga les garrofes a Catalunya. La formació d'Albert Rivera vol demostrar que l'espanyolisme català és una opció que pot governar Espanya. I això només ho pot oferir si guanya a casa, on es va posar al capdavant d'una estratègia política nascuda per combatre una de les joies de la corona de Catalunya contemporània -la immersió lingüística- i tot el missatge que això comporta.

"Guanyar el  27-S" és perdre les eleccions però és quedar com a segona força al Parlament. L'hiperlíder de la formació, Albert Rivera, i la seva candidata, Inés Arrimadas, s'erigien com la veu i la cara del nou espanyolisme que supera tant la vella política del PP i del PSC com el postcomunisme líquid de Podemos. Aquest "guanyar a Catalunya" és el trampolí al qual Rivera es vol enfilar el 27-S per llançar-se a la piscina de Madrid. Una segona plaça és, per a C's, una plata amb gust d'or. Una medalla que li permetria reclamar vots de cara a les eleccions generals espanyoles.

Les eleccions andaluses del març del 2015 van ser la primera prova de foc. Es van salvar per la mínima, però com el gol d'Iniesta, els 9 escons assolits eren justament els que calien a Susana Díaz per governar la Junta. La disponibilitat de C's va deixar Podemos i els seus 15 escons a la cuneta i amb el disgust de veure com la seva expectativa havia mort d'èxit. Rivera es va convertir en un actor polític espanyol de primer ordre i tot plegat li va permetre encarar amb tremp les eleccions municipals i autonòmiques del 27 de maig i superar-les amb nota. El paral·lelisme dels estrategues taronges és evident: si a Catalunya es "guanya", Madrid estarà a l'abast.

Tot expectativa

El triumvirat de la direcció  de campanya de C's està format pel vicesecretari general de la formació, José Manuel Villegas; el secretari d’Organització, Fran Hervías i el secretari de Comunicació, Fernando de Páramo. Aquesta terna vol passar el rasclet entre aquells sectors de dretes o esquerres que, sobretot, siguin unionistes o no independentistes.

El seu missatge es dirigeix clarament cap al votant desencantat del PSC, el vot tradicionalment abstencionista o els exvotants del PP, als quals proposen una "opció nova i regenerada" de la política amb l'avantatge que, en no haver governat, el seu desgast és gairebé zero. C's és tot expectativa i això és el contingut del seu missatge. El que procuren és ser percebuts com una expectativa i no com una incertesa.

L'adversari

De la mateixa manera que Catalunya Sí que es Pot (CSQP) planteja el 27-S com un duel per al segon lloc amb C's, els de Rivera no defugen el cos a cos amb la franquícia catalana de Podemos.

L'estratègia per captar el possible votant de CSQP és mostrar Ciutadans com un "no segur contra la independència", contraposant-se a la llista que encapçala Lluís Rabell com una "tòmbola" en la qual és possible que algun diputat s'apunti al procés independentista si hi ha prou majoria al Parlament.

Arrimadas i la marca

La candidata de Ciutadans tenia un defecte de fàbrica: un nivell baix de coneixement entre el públic. Aquest perfil poc mediàtic s'ha resolt gràcies a dos elements innegables de la campanya: l'hiperlideratge de Rivera que, com una moneda, comparteix cartell amb Arrimadas; i per altra banda, la intensa presència de la candidata en l'espai comunicatiu espanyol en els darrers mesos.

A C's els preocupa poc l'escàs coneixement d'Arrimadas per part del gran públic. Confien plenament en la marca "Ciudadanos" per fer la campanada electoral. A més, Arrimadas és l'única candidata de la campanya, jove, nascuda a Jerez de la Frontera i amb cinc anys de residència a Catalunya. Una fitxa tècnica que quadra amb la imatge fresh que es vol donar del partit.

Espanyolisme català

Com tots els partits en aquesta contesa electoral, Ciutadans busca el "vot urbà" de l'àrea metropolitana de Barcelona, on hi ha esmerçat molts esforços i recursos. L'apel·lació a la corrupció, a la "confrontació" que, segons la formació, suposa l'independentisme, i una aposta per la regeneració és la munició de campanya de C's. Un discurs que també han concentrat a Tarragona, on volen certificar el resultat obtingut fa tres anys, i a Girona, on podrien obtenir un diputat.

L'oferta de Ciutadans per a Espanya, si assoleix la segona plaça el 27-S, és una proposta inèdita per a l'Estat. Per primera vegada es farà veure que es planteja una reforma de l'Estat que prové de Catalunya però no del catalanisme. Rivera es vol convertir en la clau de volta d'una "segona transició", encara que sigui reaccionària, en el sentit d'anar en la pràctica contra l'esperit de la transició de 1978, o lampedusiana: canviar alguna cosa perquè no canviï res.

1. Per què Unió té tanta por de quedar fora del Parlament.

2. Per què Iglesias necessita que Lluís Rabell guanyi el segon lloc el 27-S.

3. Per què la CUP vol una majoria absoluta de Junts Pel Sí (en escons).

4. Per què el PSC ha passat de lluitar per ser el 1er a ballar per a no ser l’últim.

5. Per què el PP vol ser el ‘partit dels espanyols'.

6. Com ha superat Junts pel Sí la campanya sense barallar-se.