Verdures, carns, peixos, estris, receptes, restaurants, xefs o tècniques culinàries són només algunes de les qüestions a les quals ens referim quan parlem de cuina. N'hi ha que són molt senzilles, com una forquilla o un plat de sopa, però la cuina catalana sovint és més complicada i elaborada del que ens pensem. I per referir-nos a l'ampli ventall de termes que existeixen dins la cuina catalana, hem fet un recull d'algunes de les paraules menys conegudes del glossari culinari català. Una riquesa lingüística tan àmplia com la gastronòmica que ens permet parlar amb propietat del meravellós món de la cuina de casa nostra.
10 paraules de la cuina catalana que no coneixies
Hi ha noms de peixos o plantes molt concrets que segurament no has sentit mai. També hi ha plats típics d'algunes regions que, si no les has visitat mai, segur que et sonaran estrany. D'altres, però, pot ser que siguin tradicionals del teu poble i els hagis sentit tota la vida. Agafa paper i boli i apunta't aquestes paraules de la cuina catalana:
Baldana
La baldana és una botifarra d'arròs o ceba, greix i sang, típica de les comarques del sud de Catalunya. Una elaboració que segurament no coneixies si no vius a les Terres de l'Ebre. En castellà se la coneix com a baldana o morcilla, malgrat que no té per què ser igual que la morcilla que sovint ens imaginem.

Caluix
El caluix és el tronc de les hortalisses. És una altra manera de referir-se al tronxo. En castellà es diu troncho.
Colitx
El colitx és una herba de les vores de camins i altres indrets una mica ruderals, els rebrots de la qual es poden menjar, quan encara són tendres, com a verdura. En castellà, curiosament, es coneix com a colleja.
Civet
El civet és, segurament, una de les més conegudes de la llista perquè apareix sovint a les cartes dels restaurants. Es tracta d'un guisat de carn de caça, sobretot de senglar, llebre o isard, preparat amb vi, verdures, herbes aromàtiques i sang de l'animal. Actualment, però, no s'acostuma a posar aquest últim ingredient al plat. En castellà es diu igual.
Freixura
Una paraula que fa referència al cor, els pulmons i la tràquea d'un animal escorxat. També es fa servir per designar els pulmons, o només el cor i els pulmons. En castellà es diu bofe i és un producte que, entre altres preparacions, serveix per fer la girella al Pallars i l'Alta Ribagorça.
Herbacol
Es tracta d'una herba que fa quallar. Un tipus de card que s'utilitza tradicionalment per quallar la llet per a formatge o mató. En castellà es diu cardo lechero.
Peixopalo
En castellà pejepalo, és el bacallà assecat sense salar.
Perol
Aquest mot és força més comú. Un perol és un recipient de grans dimensions ideal per coure grans quantitats d'aliments, sovint sopes i guisats. És el que en castellà coneixem com a caldero.
Sagí
El sagí no és altra cosa que el greix del porc. En algunes zones la paraula fa referència específicament al greix que recobreix per dins el tel que embolica les tripes. En castellà és manteca.
Xulla
Acabem la llista amb la xulla, o dit d'una altra manera, un tall de cansalada. En castellà es diu loncha de tocino.
Aquesta llista de 10 mots forma part del glossari que recull el Corpus de la Cuina Catalana de l'Institut Català de la Cuina.