La gastronomia catalana és rica i variada, fruit d'una barreja de tradicions mediterrànies i d'ingredients frescos de muntanya i mar. A continuació, es destaquen deu dels plats més típics que representen el millor de la cuina catalana.
Els 10 plats més típics de la gastronomia catalana
Escudella i carn d'olla
Un dels plats més tradicionals i estimats a Catalunya, especialment a l'hivern, és l'Escudella i Carn d'Olla. Aquest bullit porta carns, verdures i llegums i se serveix en dues etapes: primer el brou amb pasta de galets, seguit per la carn i les verdures cuites.
Calçots amb salsa romesco
Un altre plat típic i molt popular a la ciutat de Valls és el dels calçots amb salsa romesco. Els calçots, una espècie de ceba tendra, es rosteixen a la brasa i se serveixen amb salsa romesco, una barreja de tomàquets, ametlles, nyores i oli d'oliva. La "calçotada", com es diu l'esdeveniment, és tota una festa gastronòmica.
Pa amb tomàquet
Un plat senzill, però igualment icònic, és el pa amb tomàquet, una llesca de pa fregada amb tomàquet madur, oli d'oliva i sal. Encara que se serveix com a acompanyament a gairebé tots els àpats, ha transcendit com un símbol de la gastronomia catalana.
Esqueixada de bacallà
Aquest plat fresc i saborós està fet a base de bacallà esmicolat, barrejat amb tomàquets, ceba, pebrots i olives negres. És ideal per a l'estiu i destaca pel seu sabor lleuger i refrescant, que sovint s'intensifica amb un rajolí d'oli d'oliva.
Cada un d'aquests plats té la seva història i representa un racó diferent de Catalunya
Canelons a la catalana
Encara que la recepta dels canelons té origen a Itàlia, a Catalunya s'ha adaptat fins a formar un plat típic. S'omplen amb carn de vedella, pollastre i porc, i se serveixen coberts amb beixamel i gratinats.
Fideuà
Similar a la paella, però amb fideus en lloc d'arròs, la fideuà és un plat de pescadors que combina fideus, mariscos i brou de peix. Se sol acompanyar amb una mica d'allioli i té un sabor profund a mar.
Suquet de peix
Aquest és un guisat de peix i marisc en una salsa espessa i saborosa. És típic de la costa catalana i sol incloure diversos tipus de peix fresc i mariscos, que li aporten un sabor intens i únic.
El suquet de peix és un guisat de peix i marisc en una salsa espessa i saborosa
Botifarra amb mongetes
Aquest plat senzill consisteix en una botifarra (embotit típic català) servida amb mongetes (mongetes blanques). És una combinació de sabors de camp i rusticitat que resulta molt satisfactòria.
Xató
El Xató és una amanida d'escarola, bacallà, anxoves i olives, preparada amb una salsa de romesco. Aquest plat és típic de la regió del Garraf i el Penedès, i se sol consumir durant l'època de Carnaval.
Crema catalana
La crema catalana són les postres per excel·lència de Catalunya. Similar a la crème brûlée, s'elabora amb rovells d'ou, sucre, llet, canyella i llimona. La superfície es caramel·litza per obtenir una capa cruixent que contrasta amb la textura cremosa de l'interior.