El celler Clos Galena, també conegut com a Domini de la Cartoixa, celebra el seu 25è aniversari encarnant el somni d’en Miguel Pérez i la Merche Dalmau que, el 1999, van decidir donar forma a un celler amb vocació de sostenibilitat social i mediambiental. “Una aposta innovadora en aquell moment en un Priorat que sempre ens ha enamorat i on apostem per elaborar vins excepcionals”, com assenyala la Merche Dalmau, propietària de Clos Galena, i una de les dues meitats que van donar vida a aquest projecte, encarregada, després de morir de càncer el seu espòs el 2013, de preservar l'essència d'un projecte molt personal, mantenint-se fidel a una filosofia de respecte pel territori i les seves gents.

Clos Galena celebra el 25è aniversari

Va prosseguir el somni d'en Miguel Pérez acompanyada de qui ha estat el director tècnic des dels inicis, l'enòleg Toni Coca, i del responsable de viticultura i celler, Enric Amorós. “Hi ha una part sentimental en aquesta aventura feta per persones bones i honestes que ens han permès créixer i gaudir de la vida”, recalca en Toni. Ho explica a tota la premsa mentre dinem a l'excel·lent restaurant Via Veneto, on podem gaudir d'un tast dels millors vins del Clos Galena amb una sèrie de plats espaterrants del famós local barceloní.

Merche Dalmau i Tonica Coca, celler Clos Galena / Foto: Jordi Tubella

Per als aperitius, un Formiga de Seda 2023; per al carpaccio de vitello tonnato amb consomé gelée de cecina el triplet de Galena 2010, 2013 i 2019; el festival de tres varietats de bolets de temporada s'acompanya amb el Clos Galena 2007, 2012 i 2019.

Carpaccio de vitello tonnato al restaurant Via Veneto / Foto: Jordi Tubella

Finalment, un royal d'oca i una selecció de formatges catalans que complementem amb la joia de la corona, el Clos Galena 25 Aniversari, que és l'ampolla per commemorar aquest quart de segle del celler del Priorat. 1.398 ampolles úniques ofertes al mercat per celebrar aquesta fita història del celler a un preu de 125 € cadascuna.

Royal d'oca / Foto: Jordi Tubella

El primer vi que tastem és el Formiga de Seda 2023, l'únic vi blanc que elaboren i que té una alta demanda. 5 mesos en botes de roure francès, molt atractiu i mantenint les característiques del terroir. Al celler elaboren majoritàriament vi negre, dividit en el Galena i el Clos Galena. Primerament, tastem la tripleta Galena de les anyades 2010, 2013 i 2019, de garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon i merlot. Vins pacients, més saborosos si esperem a recollir. Amb notes de fruits secs, tenacitat en boca, agressius i madurs.

Treballant el raïm de Clos Galena / Foto: Cedida

L'altra tripleta espectacular és del Clos Galena 2007, 2012 i 2019. El primer, recollit en la millor anyada de la dècada, un vi molt afinat a causa de la bona pluviometria de l'any. El següent amb un caràcter mineral, un any de molta sequera, amb tocs de cacau i balsàmics. I acabem amb la nineta dels ulls que ens reuneix a la sala privada i gloriosa del Via Veneto: el Clos Galena 25 Aniversari, 25 anys d'un somni. Més carinyena que garnatxa, en nas és perfecte i en boca encara falta, una mica desconjuntat, cosa que se solucionarà amb el pas dels anys. No té tanta concentració ni és un vi amb maquillatge, però sí molta elegància. Busca la subtilesa amb un estil puntual i diferent, per dotar-lo de valors inigualables per commemorar els 25 anys. 

Per un Priorat sostenible

Situada al Molar, al sud-oest de la comarca del Priorat, el celler i les seves vinyes es troben en una lloma a 228 metres d'altitud. Les vinyes es gestionen sense l'ús de fungicides sistèmics, insecticides, herbicides o fertilitzants sintètics. Les plagues i la mala herba es prevenen i controlen a través de mètodes mecànics tradicionals i naturals i la fertilització es realitza a través de cobertures de compostos, adob verd o fem d'animals. Així, en aquesta terra de sòls privilegiats i un clima extrem que marca caràcter, l'equip de Clos Galena treballa per mantenir i recuperar vinyes centenàries en una aposta honrada per preservar el territori, que s'estén al suport de l'entramat social i cultural de la comarca.

Clos Galena, vinya / Foto: Cedida

El 2002, fa gairebé 22 anys, es van comercialitzar els seus dos primers vins, els negres Galena i Clos Galena, el seu vi més icònic. Des dels seus inicis, tots els seus vins són ecològics, amb les tradicionals garnatxa negra i carinyena com a reines de les seves vinyes, acompanyades de cabernet sauvignon i syrah. Clos Galena s'ha elaborat tots els anys excepte en la coneguda com a anyada del canvi climàtic, la 2003, ja que no va aconseguir els estàndards de qualitat exigits pel celler. Des dels seus inicis va ser rebut amb entusiasme per la crítica internacional, atorgant-li la publicació nord-americana The Wine Advocate, dirigida llavors per Robert Parker, 96 punts a Clos Galena 2004. Una altra de les fites del celler va ser quan el seu Formiga de Vellut 2014 va ser triat per al banquet dels Premis Nobel de 2017. Va ser la primera vegada que un vi català rebia aquest honor en els més de 100 anys d'història dels prestigiosos premis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!