Els llegums són un component fonamental en l'alimentació humana per les seves excel·lents propietats nutricionals: riques en proteïnes, hidrats i fibra, i molt baixes en greixos i sodi. A més, els llegums ofereixen moltes possibilitats a la cuina. Les podem preparar en forma de guisat, els tradicionals plats de cullera, però també en amanides o cremes.

Els llegums ofereixen moltes possibilitats a la cuina

Al marge de la recepta que escollim, el més important és el pas previ, com coure els llegums. Allà hi ha la clau, perquè si el remull i la cocció no es realitzen bé, farem malbé els llegums.

Llegums
Llegums / Font: Unsplash

Et volem compartir algunes receptes perquè aquesta tardor i hivern gaudeixis d'un aliment més que nutritiu:

Mongetes vermelles amb botifarró i xoriço:

Elaboració:

  • Abans de començar, posa la nit anterior les mongetes vermelles en un bol i cobreix-les amb aigua freda. Deixa-les a remull tota la nit.
  • Posa les mongetes en una cassola. Agrega el xoriço, el botifarró i la cansalada. Afegeix més aigua, fins a cobrir els ingredients. Deixa que es cuini a foc suau durant una hora i 20 minuts.
  • Per al sofregit, posa en una paella al foc amb un rajolí d'oli, la ceba, l'all, una mica de sal i remou. Quan comenci a daurar-se la ceba, afegeix la polpa de pebrot xoriçer i remou.
  • Passada l'hora i vint minuts de cocció, afegeix el sofregit de ceba i mou la cassola sense posar la cullera. Deixa cuinar 10 minuts més.
  • Retira de la cassola el xoriço, el botifarró i la cansalada. Trosseja'ls amb un ganivet.
  • Serveix les mongetes vermelles amb botifarró i xoriço i reparteix els sagraments.
Mongetes
Mongetes / Font: Unsplash

Amanida de mongetes vermelles i blat de moro:

Elaboració:

  • Escorrem les mongetes cuites del líquid de la conserva, les esbandim bé sota un raig d'aigua freda i les posem en un bol.
  • Afegim el blat de moro escorregut, el ceballot picat i els tomàquets pelats i tallats a daus.
  • Preparem una vinagreta barrejant l'oli d'oliva, el suc de llima, la sal, el comí i el xili de Jalapa finament picat -només si volem un toc picant- fins a emulsionar. Per fer l'emulsió més ràpid podem fer la barreja en un bol i barrejar amb unes varetes o en un petit flascó que tingui tapa i agitar la barreja.
  • Reguem l'amanida de mongetes vermelles amb la vinagreta emulsionada que acabem de preparar, barregem tot bé i empolvorem amb el coriandre fresc picat.

Com veus, són dues idees molt diferents però ambdues molt nutritives perquè afegeixis les mongetes, un aliment amb propietats molt positives per al dia a dia.