Segur que més d'un teniu a casa un cul de whisky mort de riure, producte d'alguna festa passada, al què no saps com donar sortida. Afortunadament, la cuina ve al rescat de tots aquells que teniu aquest últim glop i voleu aprofitar-ho perquè faci una volta pels fogons. Avui volem compartir un parell de receptes més que interessants perquè puguem donar-li al whisky una sortida saborosa del nostre celler.

El whisky dona un extra de sabor molt característic

Filet al whisky:

Per a aquest fantàstic plat necessitem un bon filet de porc. La resta d'ingredients són senzills, whisky, no fa falta que sigui de dotze anys, el que tinguem per casa estarà bé, uns alls, ceba i una mica de suc de llimona, són tot el que necessitem per preparar aquesta carn de forma saborosa i ràpida.

Preparació:

  1. Netegem el filet de porc de restes de greix que pugui tenir i el netegem bé amb un paper de cuina. Tallem el filet en medallons d'1,5 cm. de gruix.
  2. Escalfem un rajolí d'oli en una paella àmplia i marquem els medallons de filet de porc. Es tracta de marcar-los, no de fregir-los o cuinar-los totalment.
  3. Pelem la ceba i la tallem a daus petits. Pelem també els grans d'all i els deixem sencers. A la mateixa paella en la qual hem marcat la carn, farem la salsa de whisky. Afegim un rajolí d'oli d'oliva i, quan estigui calent incorporem la ceba trossejada i els alls sencers.
  4. Sofregim les verdures fins que la ceba estigui toveta, uns 15 o 20 minuts a foc mitjà baix, removent de tant en tant per evitar que es cremi.

Preparació final i presentació del filet al whisky

  1. Afegim el whisky a la paella i deixem que s'evapori l'alcohol durant 2 o 3 minuts. Incorporem el suc de llimona i salem. El cuinem durant 10 minuts més. Podem passar la salsa per la batedora o el passapuré o deixar-la tal qual, trobant-nos els bocins.
  2. Incorporem els medallons de carn a la paella amb la salsa i cuinem durant 3 minuts més. Servim la carn ben calenta acompanyada d'unes patates fregides regades amb la salsa de whisky, per llepar-se els dits.
Filet Whisky
Filet Whisky / Font: Unsplash

Pastís al whisky:

La segona recepta que us presentem és un clàssic pastís al whisky. El resultat és espectacular, cremós, el rovell torrat és una meravella, i és bona tant congelada, com descongelada

Preparació:

  1. Folrar un motllo desmuntable amb paper de forn o film plàstic, perquè sigui fàcil treure el pastís acabat. Cobrir el fons amb una capa de pans de pessic, sobaos o similar.
  2. Per fer l'almívar: llançar l'aigua, el sucre i la meitat del whisky en un cassó, escalfar-lo tot fins que bulli i mantenir-lo en ebullició uns 10 minuts.
  3. Emborratxar generosament el pa de pessic amb l'almívar.
  4. Si s'utilitza la vainilla natural, obrir la beina i raspar el seu interior amb una cullera rescatant les llavors.
  5. Batre la nata en un bol gran. A part, batre la llet condensada amb el formatge, la vainilla i el whisky que havia sobrat. Abocar aquesta barreja sobre la nata batuda, a poc a poc i barrejant suaument per no perdre la seva textura esponjosa.
  6. Llançar la crema sobre el pa de pessic, tapar el motllo i posar-lo al congelador diverses hores, fins que estigui ferm.
  7. Per fer la cobertura de rovell: remullar el full de gelatina en un vas d'aigua freda. Preparar un almívar amb el mateix pes dels rovells en sucre i aigua, bullint-lo fins que espesseixi lleugerament sense agafar color i introduir dins d'ell la gelatina escorreguda. Batre els rovells en un bol i abocar a sobre l'almívar en forma de fil, batent sense parar amb unes varetes.
  8. Treure el pastís del congelador, escampar per sobre la crema de rovells i tornar a congelar ben tapat.
  9. Treure 20 minuts abans de servir, desemmotllar i empolvorar amb sucre per cremar-lo amb un bufador i crear una superfície encaramel·lada. Opcionalment, decorar les vores amb ametlla, nata batuda o ambdues coses.
Pastís al Whisky
Pastís al Whisky / Font: Unsplash