"Què fem per sopar?" o "no em ve gaire de gust cuinar aquest vespre". Són dues expressions repetides diàriament a moltes llars i que comparteixen un denominador comú: les pizzes. Aquell plat familiar, festiu i sempre agradable a qualsevol època de l'any. A una pizza li demanem moltes coses: que ens reconforti, que ens curi una ressaca, que sigui un mos barat i fàcil i ràpid, que agradi a tothom, que tingui bons ingredients, que sigui addictiva, que no se’ns faci pesada. Perquè, en definitiva, ho sabem prou bé: una pizza és molt més que una recepta; una pizza és una promesa de felicitat. Ara bé, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alerta del caràcter poc saludable de les pizzes de supermercat, i de més de 150 analitzades, només en destaca dues favorablement.

Les 2 millors pizzes de supermercat, segons l'OCU

L'OCU ha dut a terme una anàlisi de pizzes precuinades i la conclusió no resulta sorprenent: aquest tipus d'aliments, per més que agradin, no són per consumir de manera habitual, ja que no són nutricionalment equilibrats. El que sí que sorprèn és que, encara que en general no surten ben parades, hi ha excepcions: trobem algunes pizzes preparades acceptables i fins i tot bones!

Més de 150 pizzes a examen. Han comparat 153 pizzes, tant refrigerades com congelades de supermercats, de diferents tipus: de formatge, de pernil i formatge, de pernil sol, de pernil i xampinyó, barbacoa, vegetal. 3 de cada 4, amb mala valoració a l'Escala Saludable. L'Escala Saludable de l'OCU dona una puntuació a la composició nutricional dels aliments processats, després de valorar-ne el contingut en greixos saturats, sucres, sal i additius. Segons aquest criteri, la majoria de pizzes del supermercat no són una alternativa saludable.

Per què no són saludables?

D'entrada, es passen de sal: una ració de pizza (uns 200 grams, aproximadament mitja pizza) aporta aproximadament el 50% de la sal diària recomanada. Moltes tenen massa greix (això passa en moltes pizzes de formatge). Moltes pizzes també es passen d'additius: són aliments molt processats, que recorren a aquest tipus de substàncies, sovint innecessàries i no sempre exemptes de riscos. En general, són aliments amb moltes calories: en una ració hi pot haver prop de 500 kcal. Tot plegat fa que aquestes pizzes no aprovin el nostre judici nutricional.

Atenció, però, hi ha una honrosa excepció: les pizzes vegetals. 17 de les 25 mostres de pizzes vegetals comparades obtenen una valoració acceptable, i n'hi ha dues que es poden considerar bones. La pizza vegetal congelada Veggie Lovers pizza de la marca Garden Gourmet que té una bona composició, amb molts vegetals, amb pocs greixos saturats i sense additius encara que surt cara (6,89 euros per una pizza). La pizza Vegetale de Forno di Pietra de Buitoni que tampoc no té additius. És més assequible (3,65 euros), però menys rica en ingredients vegetals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!