L'envasament al buit és una tècnica molt utilitzada per conservar aliments per més temps, reduint l'exposició a l'oxigen i evitant la proliferació de bacteris. Tanmateix, no tots els aliments són adequats per a aquest mètode de conservació. Algunes verdures, com el bròcoli, la col arrissada i els espinacs, poden generar problemes quan s'emmagatzemen en bosses segellades al buit. A continuació, t'expliquem per què.

3 aliments que no hauries d'envasar al buit

Bròcoli

El bròcoli és una de les verdures que no s'hauria d'envasar al buit sense una preparació prèvia. Emmagatzemar aquesta hortalissa en una bossa segellada pot generar un problema conegut com a respiració anaeròbica, en la qual el bròcoli continua alliberant gasos dins de la bossa. Això provoca una acumulació de pressió que pot fer que la bossa s'infli i trenqui el segellament, la qual cosa arruïna la conservació.

Bròcoli / Foto: Unsplash

Per emmagatzemar bròcoli al buit de manera segura, es recomana escaldar-lo prèviament, és a dir, bullir-lo durant uns segons i després refredar-lo ràpidament en aigua amb gel. Aquest procés redueix la producció de gasos i permet un emmagatzemament més eficaç.

Col arrissada

La col arrissada (o kale) és una altra verdura de full verd que no s'ha d'envasar directament al buit. Igual com el bròcoli, la col arrissada continua alliberant diòxid de carboni després de ser emmagatzemada, que pot afectar el segellament de la bossa i comprometre la seva frescor.

L'emmagatzemament al buit pot afectar la textura de la col arrissada

A més, l'emmagatzemament al buit pot afectar la textura de la col arrissada, fent-la més tova i menys atractiva per al seu consum en amanides o com a acompanyament. Per a una millor conservació, l'ideal és congelar-la després de blanquejar-la prèviament, evitant així la producció de gasos i assegurant que mantingui el seu sabor i nutrients.

Espinacs

Els espinacs són una de les verdures més delicades quan es tracta d'envasament al buit. A causa del seu alt contingut d'aigua i al seu procés natural de descomposició anaeròbica, poden deteriorar-se ràpidament dins d'una bossa segellada, fins i tot si s'emmagatzemen a la nevera.

Espinacs frescos / Foto: Unsplash

Si bé és possible conservar espinacs al buit, és recomanable deshidratar-los o blanquejar-los abans de l'envasament per evitar l'acumulació de gasos i la pèrdua de textura. Altrament, la seva frescor es veurà compromesa i podrien adquirir un sabor amarg o desagradable. Com veus, encara que l'envasament al buit és una excel·lent tècnica per conservar aliments, no totes les verdures són aptes per a aquest mètode. El bròcoli, la col arrissada i els espinacs poden alliberar gasos, afectant la conservació i la seguretat de l'emmagatzemament. Per emmagatzemar-les correctament, el millor és blanquejar-los abans de segellar-los o considerar altres mètodes de conservació com la congelació sense buit. Així, podràs mantenir la seva frescor i aprofitar al màxim les seves propietats nutricionals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!