Els corcs o curculiònids són petits insectes que poden infestar certs aliments emmagatzemats, especialment en climes càlids i humits. Encara que no representen un perill per a la salut, la seva presència pot ser una molèstia, ja que poden deteriorar els aliments i contaminar el rebost. Hi ha diverses espècies de corcs, però les més comunes ataquen cereals, llegums i farines. A continuació, t'expliquem a quins aliments solen trobar-se i com evitar la seva aparició.

Aliments on pots trobar corcs

L'arròs és un dels aliments més propensos a la infestació de corcs de l'arròs (Sitophilus oryzae). Aquests petits escarabats poden trobar-se als grans des del seu emmagatzemament a les sitges, abans d'arribar al teu rebost. Una vegada que els corcs es reprodueixen, perforen els grans i poden comprometre la seva qualitat. Com evitar-ho: per prevenir la seva aparició, guarda l'arròs en recipients hermètics de vidre o plàstic i emmagatzema'l en un lloc fresc i sec. També pots congelar l'arròs durant 48 hores abans d'emmagatzemar-lo, ja que el fred mata els ous i larves que puguin estar presents.

Arròs blanc / Foto: Unsplash
Arròs blanc / Foto: Unsplash

La farina és un altre aliment propens a la infestació de corcs de la farina, també coneguts com a escarabats del gra. Aquests insectes poden entrar en la farina des del molí o aparèixer al rebost si les condicions són favorables. S'alimenten de les restes de cereals molts i poden reproduir-se ràpidament. Com evitar-ho: per evitar corcs en la farina, és recomanable emmagatzemar-la en envasos hermètics i en un lloc sec, ja que la humitat afavoreix la seva proliferació. Una altra opció és conservar la farina en el refrigerador o congelador, la qual cosa impedeix el desenvolupament dels insectes. A més, col·locar una fulla de llorer dins del recipient pot ajudar a repel·lir-los de manera natural.

La presència de corcs pot ser una molèstia, ja que poden deteriorar els aliments i contaminar el rebost

Farina blanca / Foto: Unsplash
Farina blanca / Foto: Unsplash

Els corcs dels llegums poden trobar-se en llenties, cigrons i fesols. Aquests insectes perforen la closca dels grans per dipositar els seus ous dins, i quan les larves fan eclosió, s'alimenten de l'interior del gra. Com evitar-ho: per prevenir la seva aparició, es recomana guardar els llegums en flascons de vidre hermètics i en un lloc sec. També és útil congelar-los durant 48 hores abans d'emmagatzemar-les, igual com amb l'arròs. Una altra alternativa és afegir un gra d'all sec dins del recipient, ja que la seva olor actua com a repel·lent natural.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!