La cuina catalana es destaca per la seva rica tradició i la diversitat dels seus ingredients. Les amanides juguen un paper important en la gastronomia, combinant frescor, sabor i nutrició. Aquí explorarem tres amanides catalanes típiques: empedrat, xató i amanida catalana, cada una amb les seves particularitats i encant.

3 amanides catalanes que has de conèixer

L'amanida és el plat ideal per combinar sabors, jugar amb textures noves i fer plats únics, contundents i deliciosos. Descobrim, a continuació, tres amanides catalanes que no et deixaran amb gana.

Empedrat

L'empedrat és una amanida de mongetes blanques i bacallà, que reflecteix la tradició mediterrània de combinar llegums amb peix. El seu nom prové de l'aparença dels ingredients, que semblen pedres.

jasmine waheed rZzRWBM7 zw unsplash
Mongetes ideals per a amanida / Foto: Unsplash

Per preparar l'empedrat, s'utilitza bacallà dessalat i esgrunat, barrejat amb mongetes blanques cuites, pebrot vermell, pebrot verd, tomàquet, ceba i olives negres. Tot es prepara amb oli d'oliva verge extra, vinagre, sal i pebre. És una amanida refrescant i nutritiva, ideal per a l'estiu, i que es pot trobar a moltes taules catalanes a causa de la seva senzillesa i sabor.

Xató

El xató és una amanida originària del Garraf i el Penedès, dues comarques properes a Barcelona. Aquesta amanida té una història lligada a les festivitats i a la producció del vi, ja que se servia tradicionalment al final de la collita del raïm. La base del xató inclou escarola, una verdura de fulls amargs i cruixents, acompanyada de bacallà dessalat, anxoves i tonyina en conserva. Tanmateix, l'element distintiu del xató és la seva salsa: una barreja d'ametlles i avellanes torrades, pa fregit, all, nyores (pebrots secs), oli d'oliva i vinagre, tot triturat fins a obtenir una textura cremosa. Aquesta salsa li dona al xató un sabor inconfusible, combinant el dolç, el salat i l'àcid de manera equilibrada.

Amanida catalana

L'amanida catalana és una amanida mixta que representa la senzillesa i la frescor de la cuina catalana. És una amanida versàtil que pot variar segons la temporada i els ingredients disponibles, però sempre inclou una base de vegetals frescos.

nathan dumlao bRdRUUtbxO0 unsplash
Els ingredients de l'amanida catalana depenen de la temporada / Foto: Unsplash

Els ingredients típics de l'amanida catalana són enciam, tomàquet, ceba, cogombre, pebrots i olives. També se solen afegir embotits locals com el pernil serrà, fuet o botifarra blanca, la qual cosa la converteix en una opció més substanciosa. Es prepara amb oli d'oliva verge extra, vinagre i sal, sovint acompanyat de pa amb tomàquet, que és una part essencial de molts menjars a Catalunya.

Els ingredients típics de l'amanida catalana són enciam, tomàquet, ceba, cogombre, pebrots i olives

Cada una d'aquestes amanides ofereix una finestra a la cultura i les tradicions culinàries de Catalunya. L'empedrat amb la seva combinació de llegums i peix, el xató amb la seva rica salsa i barreja de sabors, i l'amanida catalana amb la seva frescor i simplicitat, demostren la riquesa gastronòmica catalana. Tastar aquestes amanides és una manera deliciosa d'explorar la diversitat i el sabor de la cuina catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!